Logo St.Wijzer
Terug naar de verslagen

 

VERSLAG VAN DE LEZING VAN

Margriet Tebbertman en Loeloe Andriol

24 september 2008

The Secret

Nou, welkom iedereen, en ja, voordat je het weet sta je zo op een woensdagavond in Friesland, en we hebben er hartstikke veel zin in. We gaan zo wat vertellen over The Secret, het is misschien leuk om ons kort even voor te stellen: Ik ben Loeloe Andriol, woon in Groningen en ben daar in het dagelijks leven docent op het SPW, daarnaast heb ik mijn eigen praktijk, ben NLP- trainer en coach en heb ik net een opleiding familieopstellingen afgerond.


Mijn naam is Margriet Tebbertman, en ik werk samen regelmatig met Loeloe waar het allerlei

cursussen en trainingen betreft. Die samenwerking is vrij recent, van dit jaar, we zijn elkaar tegengekomen en dat bleek zo te klikken, dat we besloten daarmee verder te gaan. Ik heb sinds 10 jaar een eigen training- en coachingsbureau, en zo ben ik ook met The Secret in aan-raking gekomen.


Misschien een mooi voorbeeld om mee te beginnen, want toen ik 10 jaar geleden besloot dat bureau te starten was dat een hele stap. Ik had een goed betaalde baan, een baan met status, een baan die heel veel mensen graag wilden hebben. En toch was dat voor mij op een gegeven moment een gevoel van, iets ontbreekt er in deze baan voor mij. Alhoewel ik het werk leuk vond, had ik heel duidelijk een vaag gekriebel van, ik wil wat anders, maar wist eigenlijk nog niet zo goed wat. Op een vakantie in India, waar ik me voorgenomen had in alle rust en tijd er goed over na te denken, besloot ik dat ik meer wilde doen met bewustwording, persoonlijke en spirituele groei. En de manier om dat te doen was, om een eigen bedrijf te starten. Op dat moment vanuit die situatie, vanuit het niets, geen opdrachtgevers, wel rekeningen die doorliepen, want ik had natuurlijk wel mijn huis te betalen, het gas en licht noem maar op.

Ik vond het dus een hele enge stap. Uiteindelijk dacht ik, en nu zet ik hem. Het is heel snel gegaan en dat was echt met het idee van, nu zal het bestaan voor mij moeten zorgen, 10 jaar geleden, The Secret was nog niet uit. Op het moment dat ik dacht van, nu ga ik naar mijn leidinggevende om mijn ontslag aan te kondigen, ging op mijn bureau de telefoon en kwamen de eerste opdrachten binnen. Vanuit het niets leek het, nog nooit van The Secret gehoord, maar het werkte toen al wel.


Loeloe: Oh, zo kan ik heel wat voorbeelden uit mijn leven noemen, en een van de meest recente is; Een tijdje terug liep ik rond met het plan om een opleiding familie-opstellingen te gaan doen. Ik was bij verschillende instituten geweest en het klonk allemaal prachtig en het zag er mooi uit, maar ergens was er zo’n gevoel van, nou, ik weet het niet. Het ging ook om een boel geld, ik moet dat toch zorgvuldig uitzoeken. Ik kon het ook niet helder krijgen waarom ik nu niet koos voor die instellingen, en ik liet het los. Ik kreeg een uitnodiging van een vage vriendin, om naar de Ardennen in Belgie te komen, daar zou iemand een workshop familie-opstellingen geven. Een meneer uit San Francisco met een hele Amerikaanse naam:

Peter de Vries. Later hoorde ik dat hij Nederlandse roots had. Ik ging naar de Ardennen en heb daar een fantastische workshop gedaan. Ik dacht, bij deze man wil ik opleiding doen, dus ik zei: goh, Peter, ik wil graag die trainingsopleiding doen, ik wil dat bij jou doen en ja, hoe werkt dat. Hij zei: Ik geef hem in Porto Rico en in New York. Ok, dacht ik ?!?. Ja, dat zijn dan 6 blokken, nou ik ging al even rekenen, ik kan helemaal niet goed rekenen, maar op zulke momenten had ik al wel door dat het waarschijnlijk niet ging lukken. Ik ging nog eens nadenken van, wat wil ik! Ik wil dat deze man naar Groningen komt en daar de opleiding geeft. Dus ik zei tegen hem, Peter hoe krijg ik jou in Groningen. Hij schrok even, nou daar wil ik even over nadenken. Hij kwam later op de dag naar me toe en zei van, ik ben even aan het rekenen gegaan, als jij 10 mensen bij elkaar krijgt dan kom ik naar Groningen. Ik vind het heel erg leuk, ik word ook ouder, wil ook wel terug naar m’n roots, en hij werd steeds enthousiaster. Binnen 1 maand had ik 10 mensen bij elkaar en de maand daarna zijn we met de opleiding gestart en we hebben hem net afgerond. Margriet was er ook bij, fantastische opleiding gehad en een hele bijzondere club mensen bij elkaar. Ook een mooi voorbeeld van,

als je iets wilt en je gaat ervoor dan krijg je dat voor elkaar.

Loeloe: Ik ga zo meteen wat vertellen over het boek The Secret, even kort waar het over gaat.

Vraag aan de zaal: Wie heeft het boek gelezen? En wie weet helemaal niks over The Secret?

Ok, ik kan jullie niet zoveel wijs maken zie ik.


In 2006 werd de wereld verovert eerst met een film en later met het boek The Secret. In de shows van Oprah Winfrey en Larry King werd hier aandacht aan besteed, een fantastische marketing. Voor dat iedereen het wist gingen er miljoenen boeken over de toonbank. De schrijfster Rhonda Byrne beloofd dat je echt alles kan bereiken wanneer je het geheim snapt. Het is een alles omvattend recept voor geluk, rijkdom en gezondheid. Wat is dan het geheim? Het geheim bestaat uit een centrale natuurwet. De wet van de aantrekkingskracht, deze luid als volgt: Gedachten zijn magnetisch en gedachten hebben een frequentie. Wanneer je denkt worden die gedachten uitgezonden in het universum en trekken op magnetische wijze soortgelijke dingen op dezelfde frequentie aan. Al het uitgezondene keert terug naar de bron, en dat ben jij! Gedachten zijn de primaire oorzaak van alles, ze creëren alles. Al het andere wat je in deze wereld ziet en ervaart, inclusief je gevoelens, is gevolg. Omdat je als mens je eigen gedachten kan creëren, kun je ook de wereld om je heen creëren zonder enige beperking. Volgens Byrne, heb je alles wat je op je pad tegenkomt zelf gecreëerd en kan er niets in je leven komen wat daarin niet is opgeroepen door aanhoudende gedachten. En volgens een aantal stappen gaat zij dat in haar boek uitleggen hoe dat in zijn werk gaat. De eerste stap is…, er zijn 7 stappen.


De eerste stap: Jij kiest je leven.

Zoals er eerder genoemd is, het basis ingrediënt van het eeuwenoud recept, de wetenschap dat jij zelf je leven kan creëren, jij bepaalt hoe je leven eruit ziet d.m.v. de kracht van je gedachten. Dit zegt ook dat we zelf verantwoordelijk zijn voor al onze daden, onze gedachten,

emoties en gevoelens. Jij opent iedere dag een veld van mogelijkheden, want jij bepaalt de energie van iedere dag. Er ligt een keuze op je te wachten, wie en wat wil jij zijn. Als je de uitkomst van deze verlangens deelt met anderen, dan leeft het leven met je mee.


De tweede stap: Welke frequentie wil jij leven.

Het basisprincipe dat jijzelf je leven creëert leid je naar het inzicht dat je zelf je leven kunt repareren of veranderen. Je bent een wezen van energie en zoals jij uit energie bestaat, bestaat

alles om je heen ook uit energie. Vanuit de kwantumfysica, weet je dat energie gelijk ge-stemde energie aantrekt, dat noemen we de wet van de aantrekkingskracht, d.m.v. je gedachten, trek je gelijkgestemde energie aan. Als jij leeft vanuit rust en stilte, dan is de frequentie om je heen rustig en in balans. Als je focus ligt op het feit dat je het druk hebt, nergens tijd voor hebt, veel te veel werk op je bureau hebt liggen, dan is dat precies wat je krijgt. Wil je deze wet anders voor je laten werken, dan is het belangrijk dat je hoofd en je leven wat opgeruimd worden en je jezelf anders leert denken. Per slot van rekening bepaal jij wat je denkt.


Er is een spreuk over: Als er echt een jij zou zijn die de controle heeft over je gedachten en gevoelens, zou die jij dan ooit een ongelukkige gedachte of emotie kiezen ?

Ben jij iemand die de hele dag opbouwende gedachten heeft of zie je de hele dag beren op de weg. Jouw keuze bepaalt wat jij denkt.


Gedachtenkracht is frequentie, iedere keer dat jij van gedachten verandert, verander je van frequentie.


Haat, angst, jaloezie en bitterheid zijn lage frequenties. Als het je wens is te leven vanuit geluk, rust, innerlijke stilte en liefde en al het goede wat het leven je te bieden heeft, stem dan af op deze hoge frequentie. Misschien is het leuk om hier even een voorbeeld van te geven wat ik kort geleden heb gedaan met een aantal studenten van mij. Ik heb 1 student de gang op gestuurd en gezegd, ik ga jou zo wat vragen stellen en ik geef de rest zo meteen instructies. Tegen de mensen die ik nog in de klas had zei ik, ik ga haar zo een aantal vragen stellen, A-vragen en B-vragen. Als ik zeg nu ga ik een A-vraag stellen dan denken jullie, dat wordt niks met jou, jou diploma halen, vergeet het maar je kan het niet. Bij B-vragen liet ik de klas denken, je hebt het helemaal in je, je bent hartstikke goed natuurlijk haal jij je diploma. Als ik haar dan een vraag zou stellen, dan vraag ik haar steek je arm eens uit (dat is het Touch for health principe) dan zou ik vragen, ga jij je diploma halen? En dan druk ik op haar arm. Nou, zij kwam weer in de klas en ik begon met een A-vraag, ga jij je diploma halen ? Wham… die hele arm ging weg. Bij de B-vraag kon ik aan die arm gaan hangen. Wat mooi was om te ontdekken in de klas, dat ook jou positieve gedachten zoveel invloed heeft op de ander. Nou, het was een heel leuk experiment.


De derde stap: Gebruik je innerlijke gids.

We gebruiken onze zintuigen om onze ervaringen te beleven. Naast tast, geur, smaak, zicht en gehoor, beschikken we ook over een innerlijke gids. Dit zintuig is ons innerlijk geweten, dat leert ons te voelen of we op de juiste weg zitten en/of de juiste frequentie blijven houden. Iets voelt goed of niet. Op het moment dat jij de ingeslagen weg dreigt te verlaten, krijg je een innerlijke waarschuwing. Train jezelf om naar deze innerlijke stem te luisteren. Hoe vaak hebben we het niet druk en zijn we met van alles bezig en luisteren we niet meer naar ons innerlijk navigatiesysteem. Als je merkt dat je onrust ervaart en dat je uit de flow bent, dan ben je net als bij je radio niet goed afgestemd en ervaar je een stoorzender. Door goed te luisteren naar je innerlijke gids blijf je in je eigen kracht en rust. Doe de dingen die goed voelen en mijd de dingen die je als niet prettig ervaart.


De vierde stap: Het is niet een kwestie van doen, maar van “zijn”.

Doen is een gevolg van zijn, dat vergeten we weleens, omdat we van alles te doen hebben. We zijn druk, altijd onderweg, we vinden dat we iets moeten doen en door alle doen vergeten we wie we zijn en raken we het zicht kwijt. Het is vaak heel tegenstrijdig, op het moment dat we de rust het meeste nodig hebben, hebben we de neiging om in actie te komen. Op het moment dat jij jezelf afvraagt wat je het beste kunt doen, zoek dan eerst rust. Zo kun je verbindingen met je innerlijke wijsheid maken, met je innerlijke stem en dat bereik je het beste door stilte en door verbinding met jezelf te zoeken. Er een mooie plek voor op zoeken en dan kom je in verbinding met je innerlijke stem.


De vijfde stap: Weet wat je wil en leer ontvangen.

Zonder iets te vragen, zul je niets ontvangen. De meeste van ons durven wel te vragen, maar zijn minder behendig om te ontvangen, omdat we gewend zijn om te geven. Energie is oneindig, er is genoeg voor iedereen. Je hoeft je niet bezwaart te voelen om te ontvangen. Je dient de wereld niet door jezelf verlangens te ontzeggen. Hoe meer je ontvangt, des te meer je hebt om te delen. Hoe ontvang je iets, een voorbeeld schiet me opeens te binnen:

Een groep therapeuten in Overijssel zochten werkruimte. Ze wilden een ruimte hebben en dat wilden ze gezamenlijk doen. Ze hadden ook The Secret gelezen en dachten van, we kunnen wensen wat we willen, er is genoeg. Laten we gek doen, we gaan voor een kasteel. Ze gingen mediteren en ze zagen dat kasteel helemaal voor zich, hoe het eruit zag, dat beeld van dat kasteel voor zich, helemaal prachtig. Na vier maanden hadden ze een mooie ruimte, met uitzicht op een kasteel. Misschien was het handig geweest in hun visualisatie, te kijken door de ramen van het kasteel, ze kregen wat ze wilden.


De zesde stap: Kies je weg en blijf trouw aan jezelf.

Er is maar één iemand die weet wat je nodig hebt en dat ben jezelf. Jij alleen weet welke weg je moet lopen. Sommige antwoorden hebben tijd nodig om te groeien. Als je leert naar je eigen leven te luisteren, willen de antwoorden zich verfijnen en duidelijker worden. Begin gewoon, stap voor stap. En naarmate je meer stappen zult gaan zetten, zal je koers zich als vanzelf in beweging zetten. En bij iedere stap, luister dan goed naar je innerlijke gids. Je emoties zijn het beste waarschuwingssysteem. De reden is simpel, voelt het goed of niet.


De zevende stap: Wees dankbaar.

Gebruik de wet van aantrekkingskracht om precies die energie uit te nodigen die je graag in je leven wilt zien. Blijf weg bij wat je niet wilt en schenk daar geen aandacht aan. Kijk naar de aanwezigheid van wat je wilt en niet naar de afwezigheid van wat er nog niet is. Je hebt veel mensen die bezig zijn met wat ze niet willen in hun leven. Daar boven, in het universum, het woord “niet”, daar kunnen ze niks mee. Als je zegt, ik wil niet, dat of dat, dan krijg je dus wat je niet wilt. Het is belangrijk waar je, je focus op legt, want focus op afwezigheid, brengt je alleen maar meer afwezigheid. Je stemt af op de juiste energie door dankbaar te zijn voor wat je al hebt. Maak een lijstje van alle dingen waar je gelukkig mee bent en je zult zien dat deze energie meer en meer in je leven zal verschijnen. Dankbaarheid heeft een enorm groot scheppend potentieel, het doet iets heel anders met je systeem, een gevoel van dankbaarheid van wat je allemaal wel hebt richt je, je op hele andere dingen dan te kijken naar wat je allemaal niet hebt. Dit zijn in grote lijnen, de 7 stappen, waar het in het boek over gaat.


Maar je hebt ook altijd de tegenstanders en die zijn er ook redelijk veel. De tegenstanders van The Secret, hebben een aantal bezwaren tegen het gedachtegoed, die in het boek beschreven staat. We willen de belangrijkste noemen. In het boek heeft Byrne het op een gegeven moment ook over mensen die dik zijn. Ze zijn dik, omdat ze dik denken, en het heeft niks met eten te maken. Je kunt eten wat je wilt, al eet je elke dag bij de Mc. Donalds, daar gaat het niet om, je denkt dik. Daar zijn heel veel mensen over gevallen. Ze noemt op een gegeven moment ook dat je niet te veel met dikke mensen om moet gaan of er naar kijken, dat schijnt ook niet goed voor je te zijn. De gedachte dat je, je eigen werkelijkheid schept en daardoor ook verantwoordelijk bent voor alles wat je overkomt, van een genetisch bepaalde ziekte tot genocide, dat is ook bij veel mensen verkeerd gevallen. Net of je dat allemaal in de hand hebt en dat je daar wat aan kan doen. Het boek is erg op materie gericht. En het uitgangspunt dat je gedachten de primaire oorzaak zijn van alles en al het andere van wat je in deze wereld ziet en ervaart, inclusief je gevoelens, als gevolg word gezien, dat word door onderzoek de laatste jaren onderuit gehaald, het blijkt net andersom te zijn. “Gedachten blijken eerder het gevolg te zijn van gevoelens”. Ze hebben hersenonderzoek gedaan en daaruit blijkt, dat mensen eerst iets voelen en dat zich pas daarna een gedachte vormt. De nadruk op het denken van consistent volmaakte gedachten, kunnen angsten en frustraties bij mensen opleveren, om dat verkeerd te doen. Ik heb die loterij niet gewonnen, dan heb ik iets fout gedaan. Daar kunnen mensen gefrustreerd en onzeker van worden, dus dat zijn de tegenstanders.

Als ik naar ons kijk (Loeloe en Margriet) dan zitten wij daar een beetje tussenin. Heel veel van dat gedachtegoed vinden wij fantastisch, en een aantal dingen daar hebben we kant-tekeningen bij. Margriet gaat zo wat vertellen over de kanttekeningen.


Margriet: Een hele hoop onderdelen van The Secret, kunnen we onderschrijven. We gaven net ook al wat voorbeelden, we kunnen talloze voorbeelden uit ons beider leven noemen. En waarschijnlijk, als u naar uw eigen leven kijkt, zijn er ook een hele hoop van dat soort voorbeelden, waarvan je zegt, toen heb ik dat ervaren en het werkte en andere momenten speelt er iets heel anders. Loeloe noemde al een hele hoop zaken op waarvan mensen zeggen, The Secret, dat is eigenlijk niks of dat stelt toch niet zo veel voor. En eerlijk gezegd, toen ik van de hype hoorde had ik natuurlijk meteen zoiets van, ik wil dat lezen, ik wil weten wat er speelt. Toen ik het boek aanschafte en de video zag en het gezien had, dacht ik van, wat is hier nu zo nieuw aan, dit weten we toch allemaal al. Blijkbaar was dat niet zo. Bovendien ben ik in eerste instantie wat geïrriteerd door de wat Amerikaanse benadering. Dat is wat we natuurlijk heel vaak in de kritieken lezen. Dat betekent ook, dat op zich, de wet van de aantrekkingskracht, een heel groot deel, zoals door Byrne beschreven is in The Secret, heel veel kernen van waarheid heeft, maar wel in een breder kader geplaatst moet worden. En dat is wat ik zelf ook merkte, toen ik het las, en later ook bij andere schrijvers ben tegengekomen.

Als je het gevoel hebt van, het werkt niet, wat is er dan aan de hand. Ik heb het wel gelezen, maar er ontbreekt iets. Er zijn een aantal mensen behoorlijk gefrustreerd geraakt, ze hadden allerlei wensen uitgezet in het universum, en er kwam niet zoveel van terecht. Loeloe noemde net al de onzekerheid, vaak werd ook het antwoord gegeven van, dan heb je het niet goed gedaan. Dat kan, daar kan van alles tussen zitten. Maar het heeft met veel meer te maken.

Het kan zijn dat de visualisatie niet duidelijk is geweest of dat ze het onvoldoende loslaten en te weinig vertrouwen hebben en er allerlei gedachten spinsels zitten van, ik doe het wel, maar het lukt me toch niet. Er zijn vast wel onder u die dit ook herkennen. Allemaal oorzaken die mogelijk een rol kunnen spelen, maar niet de werkelijke oorzaak hoeven te zijn. Zeker niet als we hem in een breder verband trekken. Om te beginnen is namelijk de wet van de aantrekkingskracht slechts een van de vele wetten die in de kosmos werken. Er zijn veel meer kosmische wetten aan de gang en de aantrekkingskrachtwet is daar maar een van. En dat wil niet zeggen, dat hij de hoofdrol speelt. Hij is wel belangrijk, maar andere wetten zijn minstens zo belangrijk en kunnen andere dingen veroorzaken. Onder andere hebben we te maken met de wet van de tegendelen. De meeste van u kennen dat als, yin en yang, nacht en dag, licht en donker. Het is een wet die even sterk speelt in ons leven, even sterk als de wet van de aantrekkingskracht. Zonder de wet van de tegendelen is er geen bewustwording en psychische groei mogelijk. We hebben uitdagingen nodig om verder te komen, om onze sterke kanten te leren kennen. Met The Secret, wordt vooral ingegaan op de lichte positieve kanten van het leven. Maar als je de wet van de tegenstellingen goed begrijpt, snap je ook dat donkere pijnlijke kanten daar soms bij horen. We krijgen daar mee te maken in ons leven, ze maken gewoon deel uit van het leven. Op het moment dat een van onze geliefden ziek is of ernstig ziek is, kunnen we niet zeggen, we stemmen maar even af op een andere frequentie, dan gaat het wel over. Er is wel heel veel mogelijk, maar niet alles. In ieder geval, op het moment dat we alleen maar focussen op licht en de positieve kanten, laten we een deel van het leven liggen dat er zeker ook is. Er is geen dag mogelijk zonder nacht, geen leven zonder dood en geen donker zonder licht. Er is geen enkele positieve instelling, visualisatie of affirmatie, die de dynamiek van de tegenstellingen ongedaan kan maken. Dat betekent niet, dat de wet van de aantrekkingskracht niet werkt, maar dat ook moeilijke ervaringen deel uit maken van ons leven, omdat we ze nodig hebben om het leven in alle volle bewustheid te kunnen leven en ons bewust te worden van de dingen om ons heen. Het gaat dan ook niet zozeer om het vermijden deze ervaringen, want wat The Secret in feite zegt; stem af op een andere frequentie, maar wel hoe we met deze ervaringen omgaan. Proberen we de donkere kant weg te stoppen of gaan we de confrontatie aan en zien het als een mogelijkheid om persoonlijke ontwikkeling en groei een kans te geven. Als we in staat zijn ook de moeilijke en zware situaties in ons leven onder ogen te zien en ze te accepteren, als behorend bij het leven, bieden ze een mogelijkheid tot ons zelf beter te leren kennen, met name ook om verborgen talenten en eigenschappen in ons zelf te ontdekken. We hebben al die ervaringen nodig om te kunnen worden wie we werkelijk zijn, om bij onze innerlijke drijfveren te komen en dat te kunnen doen wat het bestaan van ons verlangt.


De hele Secret gaat heel erg uit van; wat verlangen wij van het bestaan. Er is een hele grote wisselwerking, het bestaan verlangt ook een aantal dingen van ons. Vanuit het idee, dat we hier op aarde, ieder van ons een eigen taak heeft te vervullen, en dat het bestaan ervoor zorgt dat we datgene krijgen wat we nodig hebben om daaraan te kunnen werken, zal het duidelijk zijn, dat we de rollen niet om kunnen draaien. En een deel van het bestaan of het universum af kunnen wijzen, omdat dat ons eenvoudig weg minder aangenaam is of minder goed uitkomt en we op andere gebieden liever overvloed willen. Voor de werking van The Secret, is ver-trouwen nodig, die is onvoldoende aanwezig als we een deel van wat naar ons toekomt afwijzen. We ontvangen dan niet het bestaan in zijn totaliteit. Om The Secret te laten werken is dat wel nodig. In het boek van Byrne, is wel aangegeven dat je moet beginnen met dankbaar zijn, Loeloe noemde het al als laatste stap, voor alles wat je al hebt, voor alles wat er al is. Veel mensen slaan dat over of doen dat maar matig en beseffen onvoldoende de reikwijdte ervan of zijn alleen dankbaar voor de leuke dingen en de rest wordt maar een beetje weggestopt. Pas als we het leven in al zijn volheid omarmen, kan het bestaan ook zijn overvloed werkelijk met ons delen. Een ander onderdeel wat heel belangrijk is om goed te kijken, wat werkt wel en wat werkt niet, is het besef dat alles een is in de kosmos.


Je bent hier allemaal bij een stichting die zich bezighoud met spiritualiteit. Ik neem aan dat u daar allemaal mee bezig bent en dit is natuurlijk een van de dingen waar heel veel mensen naar op zoek zijn. Het leren kennen van het ‘weten’, ik ben een met alles om me heen, met de mensen, met de dingen, maar het ervaren is een ander verhaal. Toch is het een van de essentiële uitgangspunten van The Secret. Dat wil zeggen: dat ieder van ons de hele kosmos is en tegelijkertijd een heel specifiek deel van de kosmos is. Het deel dat leeft om de kosmos ook te kunnen verwerkelijken. Net zoals elke waterdruppel de hele oceaan in zich heeft, bestaat de oceaan uit dezelfde waterdruppels. Voor veel van ons is dat toch nog een behoorlijk abstract begrip en een moeilijk te doorgronden gebeuren. Het maakt niet altijd deel uit van ons dagelijkse ervaringen, dat is ook logisch, want het gaat ook behoorlijk ver. Zoals we één zijn met alles en verbonden zijn, zijn we ook heel verschillend van elkaar, en van de dingen om ons heen. We hebben allemaal onze eigen opdracht om iets aan het geheel bij te dragen, en van daaruit is het belangrijk ook jezelf te leren kennen. Te weten wat is jou specifieke bijdrage en daarnaar te leven. Als we dat goed kunnen vinden, zul je ook vaak merken dat het universum je in overvloed helpt, en zal de wet van de aantrekkingskracht volop meewerken. Het is vaak een beweging van binnenuit, het contact met je eigen intuïtie, met je eigen ik. De vraag is echter, hoeveel mensen weten wat hun werkelijke bestemming is en of ze daar ook volledig voor kunnen gaan. Dan zal ook die wet van de aantrekkingskracht voor de volle 100% werken. Daarnaast zijn er allerlei interne processen, ze zijn al even aangestipt, die aardig kunnen tegenwerken. In onze opvoeding, in onze socialisatie, hebben de meeste van ons beperkende en overtuigende gedachten ontwikkeld, die zich op een diep en vaak onbewust niveau hebben vast gezet. We hebben niet altijd in de gaten, dat wanneer we het ene willen, ons onbewuste vaak iets anders aan het doen is. Inmiddels is er wetenschappelijk bewijs, dat onze gedachten van invloed zijn op ons lichaam, ze kunnen al onze cellen beïnvloeden. Loeloe gaf daar net al een mooi voorbeeld van haar klas. Dus positief denken heeft zeker effect. Een positieve instelling creëren met ons bewustzijn. Het feit dat positieve gedachten niet altijd werken heeft te maken met het feit, dat naast ons bewustzijn het onderbewuste vaak vele malen groter is. Veel mensen vergelijken het met een ijsberg, waarvan het bewuste een tiende boven water is, en dat onbewuste negentigste onderwater zit. Een deel wat we van onszelf niet kennen en wat zeker zich alsmaar roert. Als ons bewuste iets wil dat in botsing komt met een van de programmeringen in ons onderbewuste, dan wordt het heel moeilijk om er bewust helemaal voor te gaan. Op de een of andere manier gaan we onszelf tegenwerken zonder dat we dat in de gaten hebben. Het onbewuste kan meetellen met wat we bewust willen en het effect van positieve gedachten of visualisaties verminderen of zelfs helemaal teniet doen. En dat is ook wat heel veel mensen, die met The Secret aan de gang zijn gegaan, ervaren hebben. Dat ze allerlei interne processen hebben die ze niet helemaal kennen, want het onbewuste reageert vaak sneller op prikkels van buitenaf, als ons bewustzijn, zonder dat we dat weten. Dus ook als we met heel ons hart kiezen voor een positief leven, voor liefde, geluk en zelfvertrouwen, dan kunnen we te maken krijgen met onbewuste programmeringen, uit een verleden, die daarmee in strijd kunnen zijn.

Vanuit onze ervaringen met het systemus-direct, wat Loeloe het opstellingen werk noemde, weten we ook dat, tegenwerkende patronen, soms van generaties terug kunnen zijn. We zijn ons er niet eens van bewust, dat we ze meedragen, dat we oude patronen uit de familie, uit het verleden, tot 4 generaties terug, dat we ons daar soms nog aan identificeren, om daar vragen op te lossen. Deze negatieve belemmerende gedachten, overtuigingen en patronen, zullen we eerst moeten opruimen, voordat onze bewuste intenties, de scheppende kracht ten volle kunnen ontplooien, zodat we onszelf niet tegenwerken. Net zoals licht en donker bij elkaar horen in de wet van de tegenstellingen, hebben we deze twee kanten ook in onszelf. Ons bewust worden van die donkere schaduwkanten en opladen waar nodig, helpt ons al heel veel verder. Vaak is dat een proces van jaren en komen er ook wellicht nieuwe dingen boven.


Onze emoties kunnen ons daarbij heel goed de weg wijzen. In The Secret wordt aangeraden om bij negatieve gevoelens, een andere frequentie op te zoeken. Als je dat goed doet, dan zul je daar ook betere gevoelens bij krijgen. Daarmee wordt ook een deel van het belang van emoties ontkent, natuurlijk als je merkt dat je regelmatig in hele negatieve buien terecht komt, kun je kijken, kan ik daar ook op een andere manier naar kijken. Is het glas halfvol, of is het glas half leeg. Het kan ook zijn dat, wanneer emoties telkens terug komen en je gevangen houden, dat het belangrijk is om naar de bron te zoeken van die emoties, die vaak diep in onszelf verborgen zit, wat zorgt ervoor dat je alsmaar in die negatieve emoties terugkomt.

Als we de emotie in zijn totaliteit ervaren en kunnen doorvoelen, kunnen we naar de bron daar van. En dan zullen we vaak ontdekken, dat we oude situaties, die helemaal niet meer in het hier en nu van toepassing zijn, wel meenemen en projecteren op het hier en nu. Als we leren dat los te koppelen, dan komen we echt een stap verder. Als we de projectie leren herkennen, vertelt dat ook iets over, wat in onszelf of iets in onszelf, waar we moeite mee hebben. Als we dat probleem leren als uitdaging te zien, kunnen we onze talenten en ver-mogens verder ontwikkelen en ook daar zal The Secret bij helpen en de wet van aantrekkings-kracht. Voor het ophalen van die patronen zijn natuurlijk allerlei methoden, allerlei zaken te gebruiken. Wij zelf maken heel veel gebruik van NLP-technieken, en met name om oude overtuigingen op te ruimen, hebben wij daar hele goede ervaringen mee.

Als dus in The Secret staat dat, de schuldgever aan het verleden, een houding is waar je vanaf kunt komen en dat je daar wel wat voor moet doen dan is dat, in dit kader, een essentiële zin. Het is een veel omvattender proces, dan dat ene zinnetje suggereert, het staat er even tussendoor in het boek, dat ik denk van, ja, daar zit nogal wat achter. Het vraagt moed, vertrouwen en lef om jezelf soms op die manier onder ogen te zien.

Voorbeeld: De verhalen van mensen, die een hele grote som geld winnen in de loterij en die vaak na verloop van tijd berooider achter bleven, als voor dat ze dat geld wonnen. Ze dachten, eindelijk nu hebben we dat grote geld binnen, mijn zorgen zijn voorbij, maar een paar jaar later waren ze er door heen en waren ze er eigenlijk nog slechter aan toe dan daarvoor.

Hun innerlijk was er gewoon niet op afgestemd, hun patronen waren er nog niet op afgestemd, zodat ze hier mee om konden gaan. Ze konden a.h.w. de weelde niet dragen. Het universum blijkt dan toch slimmer, als die loterij, want zij zorgt ervoor, dat de weelde terecht komt bij mensen die het kunnen dragen. En dan hebben we het niet alleen over weelde in materiële zin, want dat is iets wat veel mensen tegen de borst stoot. Het wil niet zeggen, dat je nooit materie mag vragen aan het bestaan, maar dat het er wel om gaat, waar staat die materie voor. Materie heeft vaak te maken met een andere frequentie, een ander verlangen wat erachter zit. Zoals heel veel mensen in de verhalen, die ook ingezet worden van, heel veel loten gekocht, heel veel gericht op…..als ik dat miljoen maar binnen haal en dan ………….., zijn we daar zoveel gelukkiger van? Dit was een kanttekening, een aantal kanttekeningen, dit zet het even in een iets breder kader. Ik herken er veel van, wat ik ook verteld heb, in de boeken van Karin Zondag en Annemarie Postma, we hebben een aantal boeken meegenomen, zodat u ze straks in kan zien. Daarin staan dit soort zaken nog veel verder uitgewerkt, maar dat zou wat erg lang worden voor vanavond. Verder zouden wij nog een korte oefening met u doen, om toch eens te ervaren, hoe werkt dat in die visualisaties. Vraag aan de zaal : wie heeft ervaring met visualisaties,…. een klein aantal, we gaan het gewoon proberen.


Ik ga je vragen makkelijk te gaan zitten op uw stoel, ga lekker stevig op je stoel zitten,

rechtop, uw rug tegen de leuning, uw voeten naast elkaar op de vloer, leg uw handen ont-spannen op uw schoot, en sluit uw ogen, (als u daar heel veel moeite mee heeft, dan laat u ze open). Als u goed zit, let dan op uw ademhaling…adem rustig in…en adem rustig uit…. in eigen tempo….. met elke inademing ademt u ontspanning in en met elke uitademing laat u spanning rustig wegstromen…….. waar die ook zit in uw lichaam, ga er geen gevecht mee aan, let gewoon rustig op uw ademhaling…Ga met uw aandacht naar uw voeten…met uw adem naar uw voeten……naar uw kuiten….en als u voelt dat daar nog ergens spanning zit, laat het rustig weggaan…en naar uw knieën, uw bovenbenen, uw bekken. Blijf ondertussen rustig doorademen, met elke inademing komt er ontspanning binnen, met elke uitademing gaat er spanning weg. Ga met uw aandacht naar uw buik, langzaam omhoog naar uw rug, uw borst, de schouders, voel uw armen, uw handen, uw nek en tenslotte uw hoofd en waar u nog spanning waarneemt, laat het rustig wegvloeien. U hoort geluiden in de ruimte, misschien een auto die voorbij rijd, laat ze gewoon zijn, besteed er geen aandacht aan, laat ze komen en gaan, u hoeft alleen mijn stem te volgen. Gedachten die opkomen laat ook die gaan, besteed er geen aandacht aan, blijf gewoon letten op uw ademhaling en als u zo ontspannen zit, stelt u zich dan voor, dat u in een bioscoop bent, de bioscoop van uw eigen dromen, op het scherm ziet u zichzelf en tot je verassing merk je, dat alles wat je fantaseert, direct op het scherm verschijnt. Zo tover je met je voorstellingsvermogen, je ideale huis op het filmdoek, kijk goed hoe het eruit ziet, kijk waar het staat, hoe groot het is, wie er wonen en misschien wilt u wel mensen uitnodigen die daar ook willen wonen of die je graag bij je zou laten wonen als je alleen woont, zet dat op het scherm dat je voor je ziet. Loopt er een hond rond in het huis of in de tuin bij het huis, die je met zijn trouwe blik volgt of ligt er misschien een eigenwijze kat te spinnen in het zonnetje en nu je toch aan het fantaseren bent, kun je meteen wel even een kijkje nemen in je leven, hoe oud ben je, hoe zie je eruit, hoe is je houding en hoe beweeg je. Zou je graag iets willen veranderen aan jezelf, wat is dat dan en hoe zie je eruit als je dat verandert, kijk daar goed naar en….voel hoe dat voelt…. Waar werk je en met wie, wat doe je, wat verdien je en hoe ziet je omgeving eruit. Droom en fantaseer naar hartelust…droom je verlangen, want jij bent de regisseur van je eigen film…dus je kunt alles zien, voelen, horen, ruiken, proeven, wat jij zelf wilt. Droom het leven van je dromen en laat op het doek dat gebeuren wat je wilt. Kijk nog een keer goed naar de beelden en laat ze dan los want er is nu genoeg gedroomd. Het scherm voor je wordt weer helemaal leeg, je ziet weer een wit scherm, de beelden verdwijnen en langzaam kom je terug naar deze ruimte, je voelt dat je weer hier op de stoel zit, haal een paar keer diep adem en als je eraan toe bent, doe dan langzaam je ogen open en kom weer helemaal hier. Het is vaak lekker om even te rekken.


Wie kon makkelijk zijn eigen film zien ? Een flink aantal mensen, leuk!!

Als er zo weinig mensen gevisualiseerd hadden en dat er zoveel mensen de beelden kunnen zien. Was het een groot verschil tussen het huidige leven en wat je daar op het scherm zag, of lag het dicht bij elkaar, wil iemand daar iets over zeggen? Dat is was wat teveel gevraagd.


Elk verlangen heeft in feite een frequentie waar we ons wel of niet op afstemmen. Twijfel je aan je dromen, dan breng je, dat denk je dan, op de frequentie van dromen. Vertrouwen doet je afstemmen op de frequentie van vertrouwen. Achter ieder verlangen zit een frequentie, een verbinding met het grotere veld van energie. Wil je materie? dan is dat vorm, de vorm, dat is de compacte energie van een wens die erachter zit of een frequentie. De frequentie is veel ruimer en bevind zich in een groter energieveld. Welvaart is bijvoorbeeld de frequentie achter de materie. Een relatie verlangen wordt pas vervult als je kunt afstemmen op de frequentie van liefde. Minder werk of een betere baan zal weleens kunnen aansluiten op de frequentie van rust.


Hoe kom je achter die frequentie, denk simpelweg aan je verlangen en stel jezelf de vraag :

Waartoe wil ik het, wat zal het me brengen, als dat verlangen uitkomt.

Bij deze woorden wou ik de lezing, althans het lezing-gedeelte afsluiten. Tijdens de pauze kunt u vragen inbrengen, tenzij u nu nog een vraag hebt.


Vraag: Zou ik mogen vragen, indien u daar antwoord op hebt: In hoeverre hangt de Mozescode samen met The Secret, in hoeverre kun je dat een beetje met elkaar combineren of hebt u daar geen antwoord op,

Antwoord: Wij hebben er weleens over gehoord, maar niet om daar een simpel antwoord op te geven, het spijt ons.


Vragen na de pauze.Vraag: Wat zijn NLP-technieken ?

Antwoord: NLP staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren. NLP heeft heel erg te maken met communicatie, hoe communiceer je, wat zijn jou patronen, hoe neem je de buitenwereld waar, hoe geef je dat weer terug. NLP heeft hele krachtige technieken, we werken met overtuigingen. Als mensen bijv. niet verder komen, of een baan zoeken wat niet lukt of problemen hebben, dan zitten er vaak beperkende overtuigingen onder. Ik heb bijv. iemand gecoacht, die wou een andere baan en dat lukte maar niet, had iedere keer gesolliciteerd. Ik vroeg wat voor ideeën heb je over het zoeken van een baan, ze zei, wie zit er op mij te wachten. Ik zei, dat snap ik als jij zo binnenkomt en dat uitstraalt met je lichaamstaal, lichaamstaal is een heel groot deel van je communicatie, dan zou ik je ook niet aannemen. Als jij je zelf niet kan overtuigen, hoe moet je dan een sollicitatiecommissie overtuigen. Wat zou een werkbare, vruchtbare overtuiging zijn, daar zijn we aan gaan sleutelen, na 4 keer coachen, helaas voor mij, heeft ze een baan gekregen. Het heeft heel erg vaak met overtuigingen te maken, die houden je klein en op de grond.


Uit de zaal: Is dat nu NLP of The Secret ? Dit is NLP, het heeft te maken met communicatie. Je krijgt inzicht in je software, hoe doe jij dingen. Nog even een opmerking: Waar we NLP in kunnen zetten is, waar het The Secret kan blokkeren, we hebben het over aantrekkingskracht, we willen graag dingen verwezenlijken, naar ons toe halen. Dan kunnen dit soort technieken dus helpen om blokkades en oude patronen te doorbreken. Het is een hele mooie aanvullende techniek om, binnen het kader van The Secret, toe te passen. NLP staat niet in The Secret beschreven, er staat een klein zinnetje geschreven, ruim op wat in de weg zit. Bij cursussen en workshops van The Secret gebruiken we NLP-oefeningen.


Vraag: Waarom heet dit The Secret? Er zijn zoveel overeenkomsten met andere theorieën, therapieën of hoe je het ook wil noemen, zoals de helende reis, Louise Hay en anderen, het is toch niks nieuws?

Antwoord: Degene die deze vraag gesteld heeft, heeft helemaal gelijk. Het is ook niks nieuws, het is al eeuwen en eeuwen oud. Je zou kunnen spreken van, oude wijn in nieuwe zakken. Het is ook heel goed aangepakt, prachtig vormgegeven boek The Secret, geheimen, je mag er eigelijk niet over praten, maar het werkt gewoon. Het gedachtegoed is niet nieuw.


Vraag: Blokkades opruimen uit je jeugd of recentelijk, waardoor je, je beter voelt, is al heel lang bekend.

Antwoord: Dit is absoluut waar. Rhonda Byrne noemt het in haar boek, het geheim, omdat zij eigenlijk aangeeft van, er was een groep die dit kende, die deze methode kende, deze technieken kende, die het in hun leven toepasten. En de vraag is, in hoeverre dat ook echt waar is. Zij gaf een aantal mensen aan, die op zich, op een aantal terreinen heel succesvol waren, maar op het gebied van relaties helemaal niet. Wel een prachtige baan hadden en thuis een grote puinhoop hadden. In hoeverre deze mensen dat echt voor zichzelf wilden houden, is maar zeer de vraag.


Reactie: Het is misschien ook commercieel gedacht, want The Secret nodigt wel uit, je word nieuwsgierig, je denkt wat is dat. Mensen gaan wel de boeken kopen.


Antwoord: Ik kan daar niks over zeggen, want zij heeft natuurlijk de titel bedacht, maar ik vermoed dat, dat zeker een rol zal spelen, je word nieuwsgierig, dat wil je weten. Vanuit haar passie om daarover te schrijven, heeft ze dat gigantisch goed voor elkaar heeft gekregen. Ze heeft wel bewerkstelligd dat, zoveel mensen daar opnieuw naar kijken. We leven in een tijd, waarin mensen behoefte hebben om een stuk terug te vinden. We worden steeds individua-listischer, steeds meer afgezonderd van elkaar. Tenminste zeker in onze westerse maat-schappij, en mensen zijn toch weer op zoek naar iets wat verbind. Ergens diep in ons hebben we allemaal het verlangen van, we weten dat we uit dat geheel komen, maar we willen er eigenlijk weer verbinding mee. Dat geeft ook een deel van de hype of het succes weer van dit soort boeken, dat mensen op zoek zijn.


Vraag: In het programma van Oprah Winfrey werd er gezegd, welk gevoel zal het je geven, als je, je iets wenst, en dat gevoel visualiseer je, wat is jullie mening hierover ?

Antwoord: Als je iets wenst en je visualiseert het, je ziet het voor je en je kijkt ook nog naar wat voor gevoel het je geeft, wat je dus doet is, al je zintuigen inzetten, dan komt het al in je systeem, en dan gaat het een stuk makkelijker, alsof het al zo is. Als je aan een bepaalde handeling denkt of situatie en je kunt je die heel goed voorstellen en je gaat dan de hersenactiviteit meten, dan is er nauwelijks verschil, of je die handeling gewoon uitvoert of alleen maar in de hersenen bedacht word. Topsporters maken er bijvoorbeeld heel veel gebruik van in hun trainingen. Mensen die echt op die manier voorbereid worden, zien elke handeling die ze zullen doen, tijdens hun sportwedstrijd, ook voor zich, voelen dat, ervaren dat in hun lichaam. Als dat gemeten word, dan is het bijna hetzelfde als dat ze die wedstrijd lopen op dat moment. Zo sterk werkt dat door, dus daarmee kunnen we het ook in dat systeem brengen.


Vraag: Ik hoor alleen maar dat The Secret voor jezelf is, maar is geluk, liefde en gezondheid niet voor ieder mens voor iedereen, mens en dier op de wereld?

Antwoord: In het deel waar ik het had over, het leven van een verlangen, is dat ik ook zei van, ga terug naar wie je werkelijk bent. Het is niet alleen dat wij dingen vragen voor ons zelf. Als je The Secret leest, lijkt het daar wel een beetje op, het is gewoon binnen halen, alsof het een soort van “Tell-Sell” is. Terwijl, als je een ander boek leest van bijv. Karin Zondag of Annemarie Postma, dan gaat het er veel meer om, dat op het moment, dat je echt weet wat jou doel in het leven is, wie je bent, welke talenten je daar voor kunt ontwikkelen, dan geef je ook naar het bestaan toe. Ik zei zo straks al, we kunnen de rollen niet omdraaien. Op die manier kun je ook The Secret gebruiken. Hoe kan ik mijzelf realiseren, om bij te dragen aan de liefde in de wereld, aan vrede in de wereld en de gezondheid. Op het moment dat ik daar aan bij kan dragen om een betere wereld te scheppen, en dat hoort ook bij mijn levensdoel, kan ik gewoon aan het bestaan vragen mij daarin te ondersteunen. Op wat voor manier dan ook, dat kan geldelijk zijn, dat kan zijn met een auto, omdat ik zieken wil bezoeken, noem maar op. Dan vraag ik niet alleen die auto voor mijzelf, maar ook voor anderen.


Reactie: Ik hoor helemaal niks over hoe je het voelt, ik hoor alleen maar, ik wil dit, ik wil dat, maar niks innerlijks of gevoelens of emotioneels in dit verhaal van The Secret. Het gaat om het gevoel en hoe je met elkaar omgaat. Verwachten van, ik wil een auto hebben of een groter huis, carrière of een andere baan, daar draait het toch helemaal niet om. Ik vind het heel commercieel, daar gaat het toch niet om.

Reactie: The Secret is toch gericht op de Amerikaanse mentaliteit, je kunt het toch niet vergelijken met het leven hier?

Antwoord: Dat is ook wat wij tegen The Secret hadden. Op het moment dat het alleen maar gaat over die rode Ferrari of dat miljoen wat met de loterij gewonnen wordt, daar gaat The Secret niet over. Het kan best zijn dat zoiets naar je toekomt op het moment dat je dat ergens voor nodig bent en in wilt zetten, maar dat is ook niet onze insteek. Op het moment dat ik het heb over, jou eigen stem ontwikkelen, je eigen bestemming vinden, dan heb je het wel over jezelf, maar om van binnenuit naar buiten te kunnen handelen.

Reactie: Als ik iets wil of voor een ander voel, dan weet ik dat toch. Als mensen niet goed in hun vel zitten of een dier zich niet goed voelt of niet goed behandelt word, dat zie je toch zelf wel, dan hoef je toch niet geprogrammeerd te worden om dat te bereiken ?

Antwoord: Het is ook zeker geen kwestie van programmeren en het zal mogelijk ook een talent zijn van jou om dat te zien, maar dat is niet voor iedereen zo. Zo hebben we allemaal onze eigen talenten.


Vraag: Hoe kan het dat de ene persoon wel ziet wat u vertelt in de film (visualisatie), en een ander ziet niets. Is dat dan een blokkade of kan u ons leren om dat wel te zien.

Antwoord: Dat je de wereld waarneemt via je zintuigen, je ziet, je hoort, je voelt dingen. En we hebben vaak een voorkeur voor een bepaald systeem. We gebruiken ze natuurlijk allemaal, maar je hebt mensen die zijn heel visueel ingesteld, die vertel je iets en hup, daar komt gelijk een film, die zien dat gelijk helemaal voor zich. Je hebt ook mensen, die hebben dat niet zo duidelijk, die hebben er meer een gevoel bij, bij anderen gaan meteen gedachten lopen, en weer anderen die horen, die zijn meer gefocust op het geluid van wat ze horen. Het hoeft helemaal geen blokkade te zijn dat je niks ziet. Misschien is het ook te onwennig om te doen. Mensen die iets met NLP gaan doen, daar komt het heel erg aan bod.


Reactie: Ik vind het altijd verbazingwekkend dat bepaalde mensen wel hun vinger opsteken, en ik zat echt wel helemaal ontspannen, dat gevoel had ik dus duidelijk, en visualiseren kan ik ook wel, maar ik zag helemaal niks, ja wel allemaal kleuren.

Antwoord: Dan zie je wel wat, dat is wel leuk. Ik hoor wel vaker, ik zie niks, maar ik zag wel allemaal kleuren, sommige mensen zeggen, ik voel niks, maar ze voelen wel of het warm of koud is, je ziet wel degelijk wat, alleen hebben we ook het idee dat we dat in bepaalde beelden moeten zien. Als die er dan niet zijn, dan zien we dus niet wat er wel is. Dat is ook wat in The Secret regelmatig terugkomt, zie wat er wel is. Kleuren kunnen iets zeggen over warmte, kilte, daar kunnen allerlei gevoelsmatige aspecten aan hangen, en die kunnen je soms evenveel vertellen als een heel helder beeld. Sommige mensen zien in symbolen. Het is ook niet makkelijk, als je dit niet heel veel doet, om dat in zo’n grote groep even op een avond zomaar even te doen, daar hebben best veel mensen moeite mee. Als je niet meteen de beelden hebt, heb dan niet het gevoel van, daar zit van alles en het moet opgeruimd worden, want daar hoeft helemaal geen sprake van te zijn.


Uit de zaal: Als ik een verlangen heb van een verleden, 20 jaar jonger, wat moet ik daarmee.

Antwoord: Je kunt zeggen, de wens die ik toen had, die is voorbij, dat kan ik niet meer realiseren. Het feit dat, dat beeld zo makkelijk weer naar voren komt, daar zou je wel naar kunnen kijken. Wat was het verlangen, wat er toen was, wat ik blijkbaar, om wat voor reden dan ook, niet heb waar kunnen maken. Wat kan ik nu nog, in mijn huidige situatie, met dat verlangen doen, hoe sterk is dat nog. En dat is misschien niet de kinderarts in Afrika, maar wel iets wat dat verlangen, wat daar achter zit, kan realiseren. Misschien kun je het op een andere manier invullen.

Reactie: Als ik dat niet meer wil.

Antwoord: Dan is het verlangen weg. Soms kan zo’n beeld iets hebben van, dat wilde ik toen, en soms is het over. Dan komt er iets anders voor in de plaats.


Iemand uit het publiek wil nog graag iets toevoegen. In de jaren zeventig heb ik ooit een keer van een medium de tip gekregen; als je een wens hebt, kijk daar dan zo nu en dan een keer naar in gedachten maar blijf daar niet fanatisch mee bezig want dan ontloop je je geluk.

Antwoord: dat vind ik een hele mooie, dat zijn weer van die cadeautjes die je zo even nog meekrijgt.


Vraag: Ben jij nou gelukkig, geeft dit nou voldoening, wat geeft het jou nou?

Antwoord: Ik ben een heel gelukkig mens, niet dat ik alles altijd even leuk vind, ook in mijn leven gebeuren dingen maar ik merk wel dat ik er heel anders naar kijk dan vroeger. Vroeger dan dacht ik van; heb ik weer, nou en dan vond ik mezelf soms ook heel zielig. Nu kijk er meer naar van wat wil mij dit leren, wat zegt mij dit.


Vraag: Wat voor inzicht heeft u dan gekregen?

Antwoord: Het belangrijkste inzicht is dat ik het zelf moet doen en dat ik verantwoordelijk ben voor mijn leven. En als ik het niet leuk heb dan kan ik wel alles en iedereen de schuld daarvan geven, wat ik vroeger vaak deed want dan vond ik maar wat makkelijk, en nu zet ik zelf de stappen. Ik merk dat ik hele andere dingen op mijn pad krijg dan toen. Dat is denk wel één van de belangrijkste inzichten.

Vraag: Kunt u in woorden weergeven hoe u gelukkig wordt.

Antwoord: Ik ben een gevoelsmens en geluk is voor mij een “gevoel” en daar kan ik de woorden niet voor vinden.


Opmerking uit de zaal: Het boek zou je toch ook kunnen aanvaarden als een soort banket waar je het voedsel uit haalt wat jij graag zou willen opeten. Haal uit het boek wat jou eventueel kan dienen, je hoeft het niet letterlijk allemaal te volgen plus het feit dat de Amerikanen zo materialistisch ingesteld zijn, als je naar Amerika gaat en je wil daar een loopbaan opbouwen, je word daar alleen maar gezien als je goed verdient. Als je bv. failliet gaat dan zien ze jou niet meer staan in Amerika en dat vind ik inderdaad met dat boek ook, het is echt meer gericht op de Amerikanen dan ons hier in Europa.

Antwoord: je maakt je eigen vertaalslag dan, je pakt er uit wat voor jou werkt. Dat zijn in feite ook de kanttekeningen die wij er bij hebben gezet, dat we zoiets hebben van ja, dit spreekt ons ook niet aan, tenminste het Amerikaanse deel. Dat wil niet zeggen dat je geen materie zou mogen hebben, dat is een hele andere keuze, dat hoort er ook wel degelijk bij maar daar gaat het niet om. Dat is eigenlijk ten dienste van….


Uit de zaal: Ik vind het een prachtig boek, het relateert zelfs naar de bijbel. Je vraagt iets, je gelooft het en handel alsof je het al hebt ontvangen. Als je het heel erg doortrekt en je gaat er heel diep op in, je zuigt het goed in je op, dan staat er nogal wat in The Secret, daar moet je niet over heen lezen van oooooooh miljoenen en wat Amerikaans maar je zou het ook te harte kunnen nemen en proberen te verwezenlijken. Ik kan het waarschijnlijk ook nog niet maar ik vind het niet misselijk wat hier in staat.


Vraag: Als je negatieve gevoelens hebt of gevoelens bij een dierbare die je hebt verloren en The Secret geeft aan; negatieve gevoelens die roepen eigenlijk ook negativiteit op, zou je dan niet kunnen rouwen?

Antwoord: Dat is eigenlijk precies wat ik aangaf met de wet van de tegenstellingen. Je komt in het leven ook dingen tegen die minder aangenaam zijn. Zoals ik The Secret dan lees dan staat er eigenlijk loop daar heel hard van weg. Dat is natuurlijk onzin, tenminste ik vind dat onzin. Vanuit die kosmische wet van de tegenstellingen zijn dit onderdelen, onlosmakelijk van het leven en natuurlijk kun je rouwen om iemand die je verloren hebt. Dat hoort ook bij dat proces, doe je dat niet dan ga je op een gegeven moment al die dingen wegstoppen. Dat blijkt ook bij mensen die echt alleen maar vaak bezig zijn met positief denken. Maar dat wat je als negatief ziet, het komt via een andere weg terug. Hetzij via je eigen onbewuste ofwel in je omgeving. D’r zijn heel veel voorbeelden bekend dat mensen zeggen van, met dat soort gevoelens wil ik me zo min mogelijk mee bezighouden en ze worden keer op keer geconfronteerd, net zo lang totdat ze de les geleerd hebben. Rouwen is niet negatief, het is een heel noodzakelijk onderdeel van ons leven als we een dierbare verliezen. Er zit wel verschil vaak hoe er met dit soort gevoelens wordt omgegaan. Soms kunnen er ook hele mooie en verrijkende momenten bij zitten, hoe pijnlijk het ook is of was. Op bepaalde momenten kun je daar ook de schoonheid van zien, het delen met elkaar, allerlei aspecten waarvan je zou kunnen zeggen; dit is een cadeau, ook al is er heel veel verdriet.


Aanvulling van Loeloe: Het is inderdaad hoe ga je er mee om. Mijn vader is een aantal jaren geleden overleden en ik had er zo vreselijk veel verdriet van, ik miste die man zo verschrikkelijk, na een paar maanden had ik daar nog vreselijk veel last van. Toen droomde ik op een nacht dat mijn vader op bezoek kwam en die zei; jij moet mij mijn dood ook “gunnen”. Dat kwam binnen…. Die man had kanker, hij was op, hij wilde graag gaan. Hij had moeite met ons loslaten en ik denk ja… dit is ook wel een stuk egoïsme waar ik nu mee bezig ben. Ik mis mijn vader, ik rouw om hem, ik blijf daar heel erg in hangen.


Opmerking uit de zaal: Het schijnt als je maar verdriet blijft hebben vanwege iemand die je zeer dierbaar is en die overgegaan is dat die ziel dan niet verder kan. Dan blijf je hem vasthouden, dan blijft die dus, i.p.v. naar de sferen te gaan, blijft hij rondhangen en dat is ook heel moeilijk voor de overledene schijnt het.


Loeloe: Ja, en als ik dan kijk naar mijn droom dan zijn dat wel hele mooie lessen die je dan over de dood heen krijgt van een dierbare.


Iemand uit de zaal vertelt dat ook haar vader na zijn dood haar geroepen had en haar verteld had dat doodgaan niet erg was en dat dit altijd bij haar was gebleven en haar houvast is van; heb vertrouwen.


Loeloe: En daar kan geen Ferrari tegen aan.


Vraag: Iets kan toch ook omgedraaid worden, iets waar je veel moeite mee hebt, waar je ontzettend tegenop ziet, zo van dat red ik nooit, dat wil ik niet en achteraf is het……was dat nou alles. Vanuit The Secret gezien is het angst wat me tegenhoud en angst zou angst op moeten roepen volgens The Secret maar vaak valt het mee en heb je iets van ooh was dat het nou en is het eigenlijk positief.


Antwoord: Dat heeft dan eigenlijk met intentie te maken en de doelgerichtheid, op het moment dat je zegt, ik neem een besluit om het toch te doen dan gaan er ook andere stromen aan de gang. Dan is het niet alleen de frequentie van angst maar zijn er ook andere zaken die je in gaat zetten en ook daar komt iets op terug. (Wet van aantrekking)


Net als die mevrouw daarnet ook zei van d’r staat zoveel in The Secret en ik denk inderdaad, je kunt er vluchtig over heen lezen maar soms staat er ook een zinnetje waarvan ik denk ja, als je daar over doorgaat dan zit daar een hele wereld achter, bevat het eigenlijk heel veel. Als éénheid de essentie is dan denk ik, dan hebben we het nogal over wat.


Opmerking uit de zaal: Veel mensen beseffen misschien ook niet dat wanneer men zegt; ik wil dit niet dat het woord “niet” niet aanvaard wordt in de kosmos. Dus als je zegt, ik wil dit niet dan zeg je eigenlijk, ik wil dit. Als mensen dit gaan beseffen dan gaan ze zich anders instellen op de feiten die ze wel zouden willen.


Antwoord: Ik vind dit een hele mooie. Hoe vaak wordt niet tegen kinderen gezegd; dat mag níet, níet aankomen. Ik geef les op het SPW, ik had een jonge student , onderwijsassistent was hij. Hij zegt, ik heb zo’n probleem met een jongen in de klas, hij loopt wel 500 keer per dag naar het raam. En ik zeg gôh, ja da’s vervelend, wat zeg je dan tegen die jongen. De assistent zei; ik zeg dan: níet naar het raam. Ik zei, ik geef je één tip, zeg eens een week lang consequent; blijf op je stoel zitten. De assistent komt de week daarop op school en zegt; nâh zo simpel kan het toch niet zijn? Hij bleef inderdaad zitten.


Met coaching hoor ik het ook vaak. Iemand wil een andere baan en dan wordt er gezegd: ik wil niet verder dan 10 km van de stad Groningen en ik wil niet in een te groot bedrijf en ik wil niet dit en ik wil niet dat enz. Dan zeg ik nou dan is het begrijpelijk dat je nog steeds niet hebt bereikt wat je zou willen bereiken want hoeveel krachtiger is het om te zeggen; ik wil een baan daar en ik wil dit en ik wil dat. Dan ga je naar je doel toe. Positief formuleren.


Margriet leest nog een stukje voor uit het boek

“In harmonie met The Secret” van Karin Hamaker Zondag.


Het gaat over Noord Amerikaanse Indianen die hun authentiek leven behielden. Het contact en de diepere wetten, het diepere weten tot op de dag van vandaag en voor een ieder die het wilde zien lag dit geheim dus voor het oprapen.


D’r is iemand die verteld hoe hij een Indiaan ontmoet en die Indiaan heet David en die zegt:

Vandaag bidden we regen. Hij bidt niet voor regen, nee, vandaag bidden we regen zei David.

Let wel; hij zei niet dat hij om regen zou vragen, hij zou regen bidden.

David verteld hierover het volgende: toen ik jong was gaven de oudsten het geheim van het gebed aan mij door. Het geheim is dat wij als we ook iets willen, iets noemen dat we niet hebben. Het blijven vragen om iets, verleend alleen maar kracht aan wat nooit werkelijkheid is geworden. Het pad tussen de mens en de krachten van deze wereld begint in ons hart. In mijn gebed begon ik met het gevoel van dankbaarheid voor al wat is en werkelijk is geworden. Ik dankte de woestijnwind, de hitte, de droogte want dat was hoe het tot nu toe is. Niet goed niet slecht. Het was onze medicijn. Daarna koos ik een nieuwe medicijn. Ik begin het gevoel op te wekken van wat regen betekent. Ik voelde de gewaarwording van regen op mijn lichaam. Staande in de stenen kring stelde ik me voor dat ik op het plein van ons dorp stond, blootsvoets in de regen. Ik voelde de gewaarwording van de natte aarde die tussen mijn blote tenen door werd geperst. Ik rook de geur van de regen op de muren, van stro en in de zon gebakken leem van ons dorp, na een onweer. Ik voelde de gewaarwording van een wandeling door maïs die tot mijn kin reikte dankzij de overvloedige regen. De oudsten wijzen er op dat dit de manier is waarop wij onze weg door de wereld kiezen. Eerst moeten we gevoelens hebben van datgene wat we willen ervaren, op die manier planten we het zaad van een nieuwe weg. Vanaf dat moment wordt ons gebed een dankgebed. Een dankgebed voor wat we wellicht hebben geschapen, de hele schepping is al voltooid. Ons gebed wordt een dankgebed voor de gelegenheid dat we mogen kiezen welk bestanddeel van de schepping we willen ervaren. D.m.v. onze dankbaarheid eren we alle mogelijkheden en brengen we de mogelijkheden die we hebben verkozen in de realiteit van de wereld.

terug naar boven