Logo St.Wijzer
Terug naar de verslagen

 

VERSLAG VAN DE LEZING VAN

KomPassie

22 November 2006

Helende Klankreis

Zoals u weet mochten we vandaag stemmen en daar gaan we nog even mee door alleen in een andere vorm. We gaan ons afstemmen op Peter en Aty en luisteren hoe klank, stem, geluid en muziek een helend effect op ons kan hebben. Ik wens u allemaal veel plezier met deze lezing, in de vorm van een innerlijke klankreis en ik geef graag het woord aan onze reisleiders Peter en Aty. We komen vanzelf in de stemming.

Ik moet even zien hoe we het beste kunnen gaan staan. We hebben de ruimte volgebouwd met prachtig mooie klankschalen. Welkom allemaal. Het is heel mooi om in deze ruimte in Dokkum te komen en te zien hoeveel mensen hier zijn. Er zijn er wel zeventig zo ongeveer. Ik dacht voor een clubje van twintig, dertig man een klankreis te maken. Dan gaan we daar wat over vertellen. Dit overtreft mijn verwachtingen. Welkom.

Peter: Dit is mijn voormalige partner en nog steeds vriendin, Aty. En Aty die heeft heel veel met geluid. Als Aty 's morgens wakker wordt dan beginnen de geluiden al los te komen. Ik deed een aantal jaren terug een opleiding bij Roy Martina "The Mind and Body Coach opleiding, daar was een soundhealer uit Denemarken en die woont nu in Hawaii en reist de hele wereld over. Ze hielp mensen met via klanken met haar stem. Zij gaf een workshop op de joy-week en we werden ingedeeld in clubjes. Ik zat in de ene hoek van de zaal en in de andere hoek hoorde ik iemand een heel mooie stem hebben. En wie was dat? Dat was Aty. En vanaf dat moment heeft Aty echt een passie gekregen voor de stem, heling en geluid. Ze is verschillende opleidingen gaan doen bij onder andere Caroline Schelder een opleiding door heel Europa heen. Zwitserland, ItaliŽ en Frankrijk.
De klanken van Aty ondergaan en horen wat ze er mee doet en het resultaat dat ze daar mee bereikt vind ik heel indrukwekkend. Ook hoop ik dat jullie daar vanavond na afloop iets van meekrijgen, wat het allemaal met je kan doen.
Aty doet nog veel meer, zal ik het even snel vertellen? Aty heeft ook deeksha ze is initiaal om deeksha's door te geven, als jullie niet weten wat dat is kunnen jullie het in de pauze vragen want dat is een verhaal apart en dan zouden we een uur verder zijn. Ze is Omega Health coach, een therapie ontwikkelt door Roy Martina, Nei-plus therapeute, ook van ons aller Roy. En daarnaast werkt ze met wat we ook vanavond gaan zien, therapie met stemvorken. Ik denk dat ik vast nog wel iets vergeet. Ze heeft een praktijk in Tiendeveen in Drente.

Aty: Dan zal ik nu jou moeten introduceren, dat wordt een lastige. Peter is al heel erg lang muzikant , toen ik Peter leerde kennen was hij bassist met een contrabas, zo'n grote jongen in een blues rockabilly band en daar heb ik echt vreselijk vaak heerlijk van genoten. Totdat hij ongeveer twee jaar geleden daar mee stopte en onze passie ging toen toch uit naar spirituele instrumenten. Peter is op het pad van inspiratie, om je bij je inspiratie te brengen, en daar gebruikt hij allemaal mooie technieken voor, onder andere van Roy Martina. Zo gaan we ieder onze eigen weg en af en toe doen we dingen ook samen. Onder andere dit. We doen vaak in helende klankreizen zodat mensen lekker kunnen liggen en genieten kunnen van de klanken. En zonder dat je daar hele verhalen over hoort ben ik van mening dat je dat in de praktijk moet ondergaan en vooral voelen, je ogen dicht en dan maar kijken waar het resoneert in je lichaam en wat het met je doet.
Maar uiteraard zullen we jullie niet teleurstellen om er ook iets over te vertellen. Er is een heleboel over te vertellen en je ziet dat er ook steeds meer onderzoek naar verricht wordt. Wat doet muziek, hoe resoneert dat in je lichaam, is het goed voor je gezondheid. Het is alleen mondjesmaat, er staat natuurlijk geen hele bron van farmaceutische industrieŽn achter die denken van hť daar kunnen we geld mee verdienen, muziek en gezondheid. Dus dat blijft een beetje het nadeel. Goed daarom zijn wij hier en hebben we de gelegenheid gekregen om hier iets meer over te vertellen, en daar ben ik heel blij om.
Dit is een beetje de opbouw van de avond: we gaan jullie ook een beetje aan het werk zetten.
Deze schalen staan er natuurlijk niet voor niets, dat gaan we allemaal gebruiken.
Voor de pauze gaan we het hebben over klanken en hoe die helend kunnen zijn. We gaan een meditatie doen op de chakra's. Chakra's zijn energiesystemen in je lichaam. Ik denk dat het een beetje wazig is maar iedereen heeft het gewoon, net zo goed als je armen en voeten hebt. Deze klankschalen worden daarbij dan gebruikt. Tevens gaan we dan een bepaalde in- en uitademing doen via je neus of via je mond. Dus eigenlijk het hele systeem wordt voor de pauze lekker geactiveerd. Dan wil ik graag iemand die als proefpersoon hier naar voren wil komen. Met diegene wil ik iets met de stemvorken gaan doen.
Daarna hebben we pauze. Na de pauze gaan we in ieder geval een helende klankreis verzorgen en natuurlijk alle vragen die op papier gesteld worden of mondeling beantwoorden, zo goed en zo kwaad we kunnen.

Aty had het net over ademhaling, ik vergat bijna dat we beide Transformational breathing coach en trainer zijn, we werken dus met de ademhaling.
In Frankrijk, in de vorige eeuw, dat klinkt een hele tijd geleden, maar dat is nog maar zes jaar, was een klooster. En zoals jullie weten in die kloosters, allemaal monniken en die monniken die staan op voor dag en dauw om 4 uur 's morgens, gaan hard aan het werk, bidden veel en jaren lang was er een arbeidsethos geweest in dat klooster waarbij de monniken goed hard werk verzetten. Maar de laatste maanden was daar enorm de klad in gekomen. De monniken waren veel meer ziek dan ze geweest waren, lagen veel op bed, griep, koorts. De abt van het klooster had daar al verschillende dokters bijgehaald en al die dokters konden niet de oorzaak vinden hoe het kwam dat die monniken die eens zo gezond waren nu een beetje slap waren. Tot er een jonge Franse arts bijkwam. En die arts heette de Dogmatische. En die begon iets anders dan die andere artsen te vragen: "Wat is er nu veranderd nadat jullie zo hard aan het werk waren en nu jullie redelijk vaak ziek zijn?" En ze gingen eens denken tot de abt zei: "Ja er is iets veranderd in onze regelgeving. De regelgeving uit Rome zegt dat we niet zoveel mogen doen. Eerst stonden we om 4 uur 's morgens van die hele mooie dragende gezangen te zingen, gregoriaans gezang en nu gingen we andere dingen doen. Meer bidden, meer werken en minder zingen. Dus zei de Dogmatische: jullie gaan gewoon weer zingen. En ze hebben het oude regime in het klooster hersteld, dus veel meer zingen En wat gebeurde er? De productiviteit kwam terug, de lol in het leven van de monniken kwam weer terug, alles kwam weer bij het oude. Dat is wat klank met mensen kan doen. We denken ook dat als je het over zingen hebt, het vaak een combinatie is van adem, helende klanken. En als je het hebt over adem en stem, door de traditie van de soefi's, wat zeg maar de mystieke poot is van de islam, dan is adem ook de basisklank van wat we hebben.
Als we het hebben over grondtonen, als je alle oude tradities er op naslaat, begint bijna alles als: in het beginne was het woord. Bijna alle oude tradities hebben iets dat in het begin het woord was. Dat uit de klank de wereld is ontstaan. En ook in de bijbel als je daar kijkt, komt het heel veel terug. In Jesaja staat bijvoorbeeld: "hoor, en uw ziel zal leven", in de Indische traditie in de oude geschriften wordt gezegd: "het oor is de weg". Dus de oorsprong van de wereld ligt misschien wel bij klank en bij trilling.
De eerste keer dat ik echt onder de indruk was van wat klank met mij deed, wat er in de zaal gebeurde was: we zaten in een zaal met 300 mensen, en we maakten de klank, die ten grondslag ligt, wat veel zeggen aan de oorsprong van de aarde. Heeft iemand het idee welke toon, welke klank dat is? De Ohmklank ja. En de Ohmklank bestaat uit een aantal klanken achter elkaar. De AaOomm. Dat eigenlijk in elkaar doorgaat in: aum. En dat aum, trouwens wat uit de oosterse kant komt is taalkundig heel erg gerelateerd met onze eigen Amen. Dat zijn ook weer mooie linken.

En om lekker los te komen stel ik voor dat we met zijn allen die Ohm klank eens gaan maken om te ervaren hoe dat is voor ons. Mocht je echt zeggen ik heb er helemaal geen zin in dan doe je wat je wilt.
O.K., dan starten we eerst met een A. AAAhhhhhhhh. O OOOOOOhhhhhhhmmmmmmm.
Misschien voel je wel als je die klanken maakt, die A en die O en die OE dat je dat in verschillende delen van je lichaam voelt. Voel straks maar.
Er wordt ook wel gezegd dat het in je hersenpan een soort massage is, dat het helemaal gaat zoemen in je hoofd. Als je die klanken maakt kan je eigenlijk niet meer denken. Dit is heel erg ontspannend, als je bijvoorbeeld in de auto zit en er is file of je moet snel bij een afspraak zijn, of je hebt een moeilijke bespreking, maak die klank maar in de auto. Integreer maar zoveel mogelijk klanken en geluid in je dagelijkse leven. Het is altijd van we moeten aangesloten zijn bij een koor, we moeten aangesloten zijn bij dit of bij dat of bij weet ik veel. Het is zo mooi we hebben het altijd bij ons, dus gebruik het gewoon. Als ik fiets en door tunneltjes ga dan hoor je me altijd. Kinderen doen het wel eens. We zijn allemaal zo bang om onze stem te laten horen, zo van o, het klinkt niet of het is niet zuiver. Iedereen zingt ook vals, we herkennen het allemaal. Het is zo mooi om het gewoon in je dagelijkse leven te doen.
O.K., we waren gebleven bij de Ohm, dan gaan we nu nog een keer de klanken apart doen. Probeer eens te voelen waar je ze in je lichaam voelt. Waarschijnlijk voel je de A-klank in je hartstreek. De O-klank voel je vaak meer in je buikstreek, en de Ohm gaat eigenlijk van beneden zo naar boven, naar je kruin, waar je de uhmm, in je derde oog en je hem in je kruin chakra kan voelen.
Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaahhhhhhhhhhhhhhhmmmmmmmmmmmmmmmmm.
Ooooooooooooooooooooooooooooooooohhhhhhhhhhhhhhhmmmmmmmmmmmmmmmmm.
Oeoeoeoeoeoeoeoeoeoeoeoeoeoeoeoeoeoehhhhhhhhhhhhhhmmmmmmmmmmmmmmmmm.
Als je die klanken maakt, probeer niet tot je laatste ademtocht die klank te maken, als de opbouw maar klopt. Gewoon lekker relaxed.
Heel mooi is het als je met z'n allen die ohmklank in een keer door gaat maken, dan moet je doorgaan, doe dat in je eigen tempo, ervaar hoe het is om in zo'n zee van klanken te zitten.
Je mag je ogen sluiten als je dan makkelijker bij je zelf blijft en niet afgeleid wordt door degene die naast je zit of als die b.v. hardere klanken kan maken. Het gaat niet om de hardheid maar om het ervaren.
Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaahhhhhhhhhhhhhhhmmmmmmmmmmmmmmmmm.
Ooooooooooooooooooooooooooooooooohhhhhhhhhhhhhhhmmmmmmmmmmmmmmmmm.
Oeoeoeoeoeoeoeoeoeoeoeoeoeoeoeoeoeoehhhhhhhhhhhhhhmmmmmmmmmmmmmmmmm.
Enz. Enz. Enz.

Wat merk je als je dat soort klanken maakt? Dat je gaat trillen. Trillingen. Alles om je heen, als iedereen dat doet, en je bent zelf stil, je ziet dan bijna de lucht trillen. Een lekker gevoel dus. En die trillingen in je hoofd voelt dat goed? Ja.
Wat je jezelf eigenlijk gaat geven, als je zulke simpele klanken maakt. Eigenlijk is dat een innerlijke massage, want je zet alles lekker in trilling. Het maakt je gewoon ook leeg.
Soms als ik onderweg in de auto was en ik van mijn werk kwam, in het noorden van het land dan had ik vaak mijn hoofd vol van de vergaderingen, dat waren er veel en dan ging ik onderweg naar huis de Auhm-klank maken en als ik thuis kwam was ik gewoon lekker bij mezelf in plaats van bij al die vergaderingen. Dat werkt heel goed.
Er werd mij een boek aangeraden. Een boek dat ging over het verband tussen oor, geluid en beeld in deze wereld. En dat boek heeft mij heel veel hoop gegeven over wat er in de wereld gaat gebeuren. Wat er in de natuur gebeurt, wat er in het hele universum gebeurt. In dat boek stonden allerlei onderzoeken beschreven die in de loop der eeuwen, in de loop van duizenden jaren gedaan is naar de overeenkomsten tussen frequentie, klank, hemellichamen, en dan gaan we weer van het grote naar het kleine, naar de moleculen.
En dat begon dan met Pythagoras. Jullie kennen allemaal wel de wet van Pythagoras. Is dat niet A-kwadraat maal B-kwadraat is C-kwadraat. De beste man Pythagoras, dat was een van die genieŽn die op deze aarde geleefd heeft en die veel meer gedaan heeft dan alleen wiskunde, hij was een van de eerste mensen die zich ook al bezig hield met muziek en met healing. Maar ook met filosofie en met astronomie, met een heleboel dingen tegelijk. Hij beweerde altijd dat elke planeet een eigen toon heeft. En dat als je in de ruimte kijkt dat je de harmonie van de sfeer proeft alsof je kijkt naar een symfonie dat zich afspeelt in het universum. En dat is iets dat de mensen in de eeuwen gefascineerd heeft.
En Kepler, dat was een man die leefde van 1571 tot 1630 en die is op een gegeven moment berekeningen gaan maken. En die heeft gezegd: "wat is de belangrijkste trilling op een bepaalde planeet?". Dat is de omwenteling die zo'n planeet maakt op een dag. Onze dag bijvoorbeeld is 24 uur, 23,Ö. nog wat. Als je dat omzet in een frequentie dan kom je op een hele lage toon uit en als je die toon telkens weer hoger maakt, als je die een toon hoger maakt, dat noemt men octaveren. Wie van jullie heeft wel muziekles gehad? Je hebt de lage C en de hoge C en dan nog weer een hogere C. Als je dus die frequentie van de omgang van de aarde berekent en die steeds weer gaat octaveren, dan krijg je een toon die je kunt horen. Dat is een toon, ik ben even vergeten welke dat precies was, ik dacht de G, die wij kennen vanuit ons eigen systeem de toonladder. En dat heeft hij berekend voor alle planeten in ons zonnestelsel.
Omdat al die planeten hun eigen toon hebben. Zo heeft Mars bijvoorbeeld de D toon, en zo heeft Venus de F toon. Wat ook wel grappig is: mannen komen van Mars en vrouwen komen van Venus. En D is de toon die verbonden is met het chakra, de solar plexus, van duwen. Wij mannen duwen nogal. Vrouwen, meer verbonden met het hartchakra, met de F, ja die gaan op andere manieren met dingen om.
Wat voor houdingen je ook gaat onderzoeken in het universum, of het nu gaat om de banen van de planeten om de zon, of omdat het gaat hoelang een dag duurt op een planeet, zoals de dag op onze planeet 24 uur duurt, maar ik geloof dat die op Venus iets van 224 dagen is voordat de avond daar is. Altijd als je die omrekent naar frequenties, en die frequenties gaat octaveren totdat je een hoorbare toon hebt, alles wat er uitkomt in tonen die wij kennen van onze toonladder. De grap is, en dat is heel in het groot, als je gaat kijken op het niveau van moleculen, op het niveau van atomen, dan komen aldoor die zelfde verhoudingen terug. En als je dus kijkt naar klank en geluid, in wezen is frequentie een toon, dan zou je zoveel mogelijkheden hebben op deze aarde maar de natuur tendeert telkens naar de tonen die wij ook kennen, uit onze toonladder, altijd diezelfde verhoudingen ertussen. En die verhoudingen vind je ook weer terug in de natuur, in elk blaadje dat je ziet, die verhoudingen zie je terug in ons lichaam. Misschien de mensen die muziekles onder ons gevolgd hebben, de kwinten en dat soort dingen vind je weer terug in de verhouding van de natuur, in de planeten, in de bomen, de blaadjes, het lichaam. En wat mij dat leert, is dat alles in de natuur tendeert naar harmonie toe en als ik dan kijk naar de staat waarin onze samenleving is, daar we meer in een fase van chaos zitten, geeft mij dat vertrouwen van goh dit komt wel goed. Want de natuur komt altijd terug naar die harmonie toe. Soms is er een verstoring, die verstoring zou je kunnen vergelijken met de blue-note uit de muziek, de blue-note in de jazz. De blue-note luidt vaak een nieuwe fase in. Dus de chaos gaat naar een nieuwe harmonie. En dat geeft mij als mens in deze wereld een heel goed gevoel. En mij zegt dat bijvoorbeeld ook: Goh, we mogen dan nu in een fase van chaos zitten, maar er komt weer een fase van harmonie. En mijn taak in deze wereld is om te kijken hoe kan ik nou in deze fase van chaos, mijn rust en harmonie houden. En daar helpen klanken mij altijd bij en zo is de cirkel weer rond.
En zo kun je eigenlijk alles naar klank vertalen. Wie van jullie heeft wel eens zijn geboorte-horoscoop laten maken? Als je de geboortehoroscoop, wat eigenlijk allemaal planeten en ster-ren in het universum zijn, zou je allemaal om kunnen rekenen naar klanken, dus je geboorte horoscoop is ook een symfonie op zich. Een symfonie van jouw geboortedag.
En zo wordt er ook wel gezegd dat Nada Brahma in het sanskriet het volgende betekend. Nada is klank, Brahma is datgene, alles wat ontstaan is uit het niets, waar alles ontstaan is. Nada Brahma betekent ook: de wereld is klank. En dan zijn we weer terug bij: In den beginne was het woord.

Vroeger als ik hoorde: In den beginne was het woord, dan dacht ik altijd aan de bijbel (ik was toen 5, 6 of 7). In den beginne was het woord, dus in den beginne was de bijbel. In het onderwerp geÔnteresseerd zijnde, dacht ik: hoe zit het eigenlijk met woorden? En de woorden zoals wij die nu kennen, in oorsprong waren die er niet, we zijn niet van 0, van niks, gekomen tot hypotheekrenteaftrekgarantie, het is ooit anders begonnen.
En als je de evolutie terugvolgt, dan zie je, het is echt begonnen met klanken, en daarbij hoor je de Ohmklank heel vaak terug, als zijnde een klank van de oorsprong, en, o dat is erg leuk om even tussendoor te vertellen, je kijkt naar de goden, naar de verschillende religies, op deze wereld, waar ze oerreligies hebben, heel vaak komt die A-klank er weer in terug. .Je hebt Allah, je hebt van het islamitische geloof, je hebt Khrisna, Brahma, allemaal met die A erin. En dit is een verhaal dat ik van een Amerikaan hoorde, van Wayne Dyer, een goeroe over zelfontwikkeling, die zegt als je het woord God , wij spreken het met een o uit, als je het op zijn engels uitspreekt, Goad, daar zit ook die A weer in. Dus die A klank die ook in Aum zit, is heel belangrijk in het ontstaan van deze wereld.
Elk woord, elke klank heeft ook zijn intentie. Voor mij is het zo; het woord dat wordt. Als je naar taal kijkt zitten er vaak van die grappige dingetjes in, zoals ontmoeten is elkaar tegenkomen, maar is ook: niet meer zoveel moeten maar uit jezelf dingen willen. Ontwikkelen is ook ťťn: - wikkelen, je wikkels afdoen, dan zie je gewoon heel leuke dingen die wijzen op mooie wijsheden. Als ik ook zie naar het woord wordt, dat heeft ook zo'n mooi verband, dat heeft te maken met elk woord dat wij zeggen, elke klank die wij maken heeft zijn intentie die overkomt op ons zelf en ook op andere mensen. En kies je er dan voor om helende klanken te gebruiken, of kies je ervoor om klanken te gebruiken met een intentie die niet bepaald helend zijn.
Als ik in een winkel loop en ik wil een mooi shirt kopen, ik hou van mooie shirts met kreten er op, dan moet je tegenwoordig goed uitkijken dat er niet iets op staat van wat mensen met je moeder wil doen, of dat soort kreten. Want verdorie, al de woorden die je gebruikt en die ook op je kleren staan die hebben gevolgen voor wat er met jou gebeurd.

Ik was begonnen met wat te vertellen over de A-klank, ook hoe de taal ontstaan is. We zijn dus voort gekomen uit die oerklank Aum die je overal weer terug hoort, en onderhand zijn daar de bija mantra ontstaan of zaadmantra's, dat zijn mantra's over een lettergreep zoals bijvoorbeeld blaam, vaam, naam enzovoort, heleboel eenletterige bijamantra's. Uiteindelijk zijn uit die ťťnletterige klanken woorden ontstaan en zo zijn ze steeds verder ontwikkeld totdat we zijn bij de lange woorden die we nu gebruiken.
Toen we deze lezing aan het voor bereiden waren dachten we: Goh, het lijkt er wel op dat hoe beschaafder wij zijn hoe langer de woorden worden of zo. Toen begonnen we ons af te vragen of dat nu eigenlijk beschaafd was. Als ik terug kijk naar als we een beetje spiritueel bezig zijn en we terug willen naar die eenheid, naar die oorsprong, juist in die oorsprong zijn de woorden, de klanken die we gebruiken heel eenvoudig, en wij maken alles steeds moeilijker, dus stelt ons dat tot nadenken.

Wij bestaan bij de conceptie uit 96 % water, als we baby zijn is dat 80 % en als we volwassen zijn is dat ongeveer 70 %. En vanaf je 65e gaat het waterpeil weer naar beneden, dan krijgen we rimpels, het geheugen werkt niet meer zo goed, en ja daar wordt je niet vrolijk van hŤ?
Als je dingen vergeet, als je rimpels krijgt, Ik dacht dat die rimpeltjes die je hier krijgt sexy waren, jij bent een uitzondering, maar goed het heeft te maken met het minder goed geheugen te hebben, de oorsprong ligt gewoon bij dat je ouder wordt en dat het watergehalte afneemt.
En wat je daaraan kan doen, ik ben bij Emoto geweest, dat is een wetenschapper, en die heeft het water onderzocht, kennen jullie dat? Je kunt beter vragen: Wie kent Emoto niet? Hij zei: Er is een remedie tegen het ouder worden. Hij zegt neem gewoon water, en zeg: "I love you, I thank you, and I respect you". En dat is dan hetgeen waardoor je weer de intentie in het water legt. De intentie, water kan informatie opnemen. Water is niet te onderzoeken dat is heel moeilijk voor mensen, voor wetenschappers, want het is niet reproduceerbaar, als je een soort water hebt kun je heel moeilijk een ander soort water krijgen. Het gaat zijn eigen gang, het gaat informatie vasthouden die we er eigenlijk af willen hebben, maar ondanks dat je water zuivert zit er eigenlijk nog steeds informatie in van die deeltjes die je er eigenlijk uit wil hebben, die zitten er nog in. Dus deze Japanse wetenschapper, die heeft water onderzocht. Hij doet dan druppeltjes in een mooi petrischaaltje, dat gaat voor 3 uur een koelcel in van min 25 graden Celsius, en wordt er dan vervolgens uitgehaald en in een heel koud lab wordt dat bekeken. Je mag dan geluk hebben dat je van elke druppel een heel mooie kristal te zien krijgt. Daar heeft hij allerlei foto's van gemaakt.
Wij zijn eigenlijk allemaal trillingen en water resoneert heel erg sterk, en daarom maakt hij de connectie van je eigen lichaam: veel water zijn en gewoon water, om te kijken wat voor effect dat heeft.

Hij heeft dingen gemaakt over emotionele trilling, bijvoorbeeld een naam. Wat Peter ook al zei: als je boodschappen doorgeeft, van die mantra's en zo, dat is een heilig woord. Het is dan heel bijzonder als je iets zegt van: "Do it" in het engels dus, doe het, of: "Let's do it", laten we het doen, dat verschil, dat heeft hij dan gefotografeerd. Dan zie je bij Let's do it een heel mooi kristal en bij "Do it" is het gewoon allemaal donker en is er helemaal geen kristalvorm. Door dit zeg maar te onderzoeken, is het heel erg duidelijk wat intentie kan doen.
Wat intentie ook kan doen naar jezelf. En gerelateerd naar gezondheid: iedereen kent wel de MRI-scan waarmee je een diagnose kan krijgen. Die MRI-scan zendt eigenlijk een resonantie uit, en die resonantie wordt gemeten, dat is wat er gebeurd. Heel eenvoudig, heb je bijvoorbeeld hoofdpijn, dat heeft een bepaalde trilling, waarom werkt aspirine nu zo goed? Gewoon omdat het een tegen-resonantie geeft, precies de tegenovergestelde resonantie waardoor het weer neutraal wordt. Dus evengoed kun je muziek luisteren met die resonantie en dan zal het ook opheffen. En daar wordt heel veel onderzoek naar gedaan. Dat is een wetenschap met ruimte. Zelfs de dokter die zo enorm onder vuur gelegen heeft met zijn onderzoek naar homeopathie zegt dat het werkt, ook als je het 800.000 keer gaat verdunnen. Hij is daarna overgegaan op het onderzoek, hij zegt: homeopathie brengt frequenties in je lichaam, dat heelt. Als je nu eens die frequentie van dat homeopathische middel omzet in geluid, en dat toe gaat voegen aan in dit geval ratten, wat zal er dan gebeuren? Hij dacht: "misschien gaat het wel net zo goed werken als die druppeltjes die je geeft, en dat blijkt inderdaad: ratjes die behandeld werden met het homeopathische middel zelf, of met het homeopathische middel dat omgezet was in geluid, dat had hetzelfde effect.

Dus wat Aty ook zegt: "Alles is trilling". En trilling kun je op verschillende manieren in ons lichaam toevoegen, het heeft effect op ons, omdat we ook zoveel water zijn.
Hoe hij dat gedaan heeft, zowel door muziek, hij heeft heleboel healing cd-'s gemaakt, maar ook door bijvoorbeeld een soort kaartspel waarop al die kristallen gefotografeerd zijn, de werking kan zowel door de muziek als door het plaatje wat je ziet, dus het kan door zien, begrijpen en ervaren. Wat het doet met je, bijvoorbeeld hele mooie muziek zeg maar. Emoto liet ook iets draaien, mooie muziek en dan had hij allemaal foto's gemaakt en die achter elkaar gemaakt, zodat je een soort tekenfilmpje zag elke keer, en dan zag je stemmen van mensen zoals John F. Kennedy, Martin Luther King je zag dan echt hoe mooi die kristallen zijn, wat het allemaal met je doet en hoe ook zo iemand met stem, intentie en intonatie invloed op je systeem kan hebben. Het heeft invloed op je lymfe systeem en je stroming daarin. Hij zei ook dat hoe je resonantie met iemand kan krijgen. Met sommige mensen resoneer je meteen, dan denk je van ah, klik, en daar voel je je prettig bij, en dat is OK, daar hoef je geen woorden aan vuil te maken, het is gelijk goed. Het is eigenlijk een resonantie die je met iemand hebt. Als je je nu eens voorstelt, hij demonstreert dat met een stemvork van 440 Hz, hij sloeg die aan en hij had nog een stemvork van 440 Hz, die plaatste hij tegenover elkaar, en dan haalde hij de aangeslagen stemvork weg. Die hij niet had aangeslagen die resoneerde mee, dus die kreeg dat geluid, toen nam hij een andere stemvork van 442Hz, dus maar 2 Hz meer, die sloeg hij aan en haalde hem terug, maar de niet aangeslagen stemvork deed niets, je hoorde niets dus zo'n klein verschilletje maakt al uit dat je niet resoneert.
Nu is het natuurlijk zo dat wij allerlei frequenties hebben en bv. reageren op iemand die nogal bazig is, daar reageren we opeens heel sterk op maar iemand anders zegt: mh, het maakt me niet uit. Dus iemand anders reageert op iemand van ja ik weet het niet, ik zie het allemaal niet zitten, ja, nou, het regent weer vandaag, daar resoneert iemand anders weer op, dus emoties heeft te maken met allemaal lagen, die laag waar jij mee resoneert, daar heb je dan nog iets aan op te lossen hŤ? Zo is het meestal, en dan kun je nog healing gebruiken. Dus eigenlijk wat hij zegt is ook van: "Ruzie maken, gewoon verspilde energie". Trilling is energie, je resoneert en als je niet resoneert, ruzie maken heeft totaal geen helende werking, het dient tot niets dus stop er maar mee en wees blij. Zorg dat je in die blijheid gaat zitten en dat het goed is voor je gezondheid. Toen liet hij een foto zien van zijn kleindochter, en ahhhh, alle harten waren weer open gebroken.

Als je het hebt over trillingen en onze trillingen beÔnvloeden elkaar, is het mooi om te kijken, ze hebben eens proeven gedaan, waarbij ze iemand die zich heel goed voelde naast iemand zette die zich heel depressief voelde, die zich gewoon niet lekker voelde. En wat blijkt nou? Degene die zich niet zo goed voelt, die depressief is, als die naast iemand gezet wordt die zich heel goed voelt, gaat hij zich beter voelen, en niet andersom. Daar komt ook weer uit terug dat de natuur harmonieert naar harmonie. Het universum attendeert naar harmonie en dat geeft hoop naar de toekomst, het is niet de disharmonische trilling die de harmonische trilling overruled maar andersom. Misschien heb je wel eens gemerkt dat als je bij een zogenaamde goeroe of meester bent, dat als je daar een half uurtje of uurtje in de zaal zit, je je gewoon lekker voelt, dat je je vrij voelt. Dat is gewoon de trilling, de energie die zo iemand uitstraalt, die komt bij jou binnen.

Ik wil nog iets vertellen over helende klanken en dan naar de klankschalen gaan.
We hebben heel veel gesproken over klanken, healing, intentie en invloed op het lichaam, omdat het veel water bevat. Daar waar er disharmonie in ons lichaam is, kan er bijvoorbeeld ziekte ontstaan en met klanken kun je die harmonie weer herstellen. Het kan wat ik gezien heb de afgelopen jaren op twee manieren. Dat is 1. door hele zuivere klanken in te werken in onze energiesystemen die we eigenlijk zijn, of 2. heel intuÔtief te gaan werken met klanken om die harmonie weer te herstellen. En het ene doen wij met klankschalen en stemvorken het andere is iets wat je na de pauze gaat horen, wat de stem kan doen. En hoe werkt dat nu?
Onze chakra's hebben ook hun eigen trilling, hun eigen toon. Ons wortelchakra of rootchakra heeft bijvoorbeeld de toon C, het sexuele chakra heeft de toon D. En deze kristallen klank-schalen zijn ingetuned op een hele zuivere toon.

Peter laat de C klank horen, die heel zuiver is afgesteld. De schalen zijn van 99,7 % echt zuiver kristal en kristal heeft hele mooie zuivere vormen. En als je die schalen bespeelt dan spreid de vorm van de kristallen zich door de ruimte, en deze heeft invloed, een helende werking op onze rootchakra.
Gaat de toonladder dan gewoon verder C, D, E, F, G?
C, D, E, F, G, A, B, C. ja. Het is niet allemaal een octaaf wat ik hier heb staan. Als de schalen gemaakt worden gaan ze kijken wat er voor handen is. De basis van de schalen zijn vormen die gebruikt worden in de halfgeleiderindustrie voor het maken van chips en dergelijke. Als ze een chakra set gaan maken, gaan ze kijken wat ze hebben aan schalen, en gaan ze kijken welke tonen ze kunnen maken, uit welk halffabrikaat van wat ze hebben. En zo gaan ze die sets bij elkaar zoeken. Als je een set bestelt, ook deze komt uit Amerika, wordt hij echt speciaal voor je gemaakt en gaan ze ze op elkaar afstemmen. Ze kunnen nooit garanderen dat ze allemaal in een octaaf zitten. Wat heel bijzonder is aan deze set is dat het hartchakra, de toon F, de grootste schaal is. In de meeste sets is dat een van de kleinste schalen. Hij heeft dus een hele mooie lage toon die zich door de ruimte verspreidt. Daarom moet je ook uitkijken dat je hem niet te hard maakt.
Tegenwoordig ben ik ook bezig met coachen in ondernemingen en trainingen en dergelijke en volgens mij is het de bedoeling dat we leren te gaan van hard werken met een d naar hart te werken met een t , want iedereen begrijpt dan , maar dat gaat wel komen.
We gaan een oefening met de klankschalen doen en tegelijkertijd met de chakra's, en een bepaalde in- en uitademing door je neus in en door je mond uit en dan gaan we het weer omdraaien en dergelijke, en dan maak ik ook nog klanken. Het is handig om relaxed te gaan zitten, je beide voeten op de grond.

Dit is gemaakt op basis van kennis van oude culturen door een Amerikaanse oncoloog, Dr. Gaynor, in zijn praktijk voor oncologie in New York, en dus de modernste manieren gebruikt om mensen weer te genezen naast oudere dingen. Hij gebruikt heel veel klank, met klankschalen en stem in combinatie met de moderne dingen, om zeg maar het immuun-systeem te optimaliseren, zodat het zich herstelt.
Het beste is om je ogen te sluiten omdat je dan helemaal naar binnen kunt gaan, te kijken wat die klanken bij je doen. De klank die ik ga geven die maak je in je hoofd. Je maakt hem dus niet echt, maar je neemt hem in gedachten, wa, waaaa.

We beginnen bij de laagste chakra, dus de eerste en gaan zo omhoog naar de zevende, met begeleiding van de desbetreffende chakra en misschien is daar een deuntje bij van Peter.
Dus je voeten op de grond: .. .... ....de klanken, resoneren met datgene wat op dit moment als resonantie is, ook al is het weinig, accepteer het gewoon.. .... wat er nu is wat je toe kan laten maar ook wat je niet toe kan laten.. .... .., het zijn misschien geluiden die je nog nooit eerder gehoord hebt.. .... ....die je nog nooit live hebt gehoord .. .... ...., ze vermengen zich met elkaar.. .... ze komen samen, en soms komen ze samen in stilte om dan weer tot explosie te komen, om de ruimte te vullen.. .... .... ......en begin dan ..... let op je adem.. .... ..kijk wat hij doet.. .... ....waar hij zit .. ... adem je hoog.. .... .....of adem je laag.. .... .. adem je in je buik? Nog even niets te veranderen .. .... .... En dan ga je inademen door je neus en door je mond weer uit.. .... ....je maakt je ademhaling niet langer.. .... ..niet korter maar je houdt gewoon je ademhaling.. .... ....in door je neus en uit door je mond.. .... ...... Probeer te ademen door je onderste deel van je buik.. ..... je lagere deel.. .....het kan heel makkelijk zijn voor je.. .... ..... Maar als je altijd hoog ademt kan het best lastig zijn.. .... ..... Stel je voor dat je een ballon in je buik hebt .. ...en die mag je uitzetten bij de inademing..inademen door je neus.. .....bij de inademing maak je die ballon groot.. .... ..soms kan het helpen om je handen op je buik te leggen.. ....gewoon om het contact te hebben.. .... en je blijft door je neus in-ademen.. ..en door je mond weer uitademen.. ..... En als je ademt voel dan de volgende kwaliteiten.. .... .... bij je eigen bron, ziel of hoe je het noemen wilt.. .... ....voel ze naar binnen stromen.. .....bij elke in- en uitademing.. .... ....en al deze kwaliteiten die je vanavond per chakra zal inademen..zijn de weerspiegeling van je eigen essentie.. ......van wie je bent .. .....van wie je in wezen bent.. .... ..in je bron.. ......en je blijft door je neus inademen..en door je mond uit.. .... ..je richt je aandacht op je eerste chakra.. ..de wortelchakra.. ....en je ademt in oneindig veel liefde.. .... ....en oneindig veel licht.. ..en oneindig veel vrede.. ....en de klank waaaaa denk je.. .... ... en je blijft doorademen.. .... ...waaaaaaaaaaaaaaaa.. ...waaaaaaaaaaaaa.. ....waaaaaaaaaaaaaaaaaa.. .... ...waaaaaaaaaaaaaa.. .... .... .... dan verplaats je je aandacht.. ....naar je tweede chakra .. .....sexuele chakra.. .... ...en je ademt in door je mond .. ....en je ademt uit door je neus.. .... ..blijf die ballon in je buik voelen.. ......bij je inademing zet de ballon uit.. .... ..en dan adem je oneindig veel harmonie .. .... ......en oneindig veel zachtheid.....en oneindig veel vriendelijkheid in.. .... .. adem in door je mond uit door je neus.. .... .... ...rrrrrrrrrrrrreeeeeeeehhhhhhhhh.. .... ...rrrrrrrrrreeeeeeeeeeeeehhhhhhhhhh .. .... ..wwwwwwweeeeeeehhhhhhh.. ....en dan verplaats je je aandacht naar je derde chakra, je solar plexus..en je ademt in door je neus en uit door je neus..En je ademt oneindig veel moed in.. ..en oneindig veel vertrouwen..en oneindig veel kompassie.. ..je ademt in door je neus en uit door je neus. Nnnnnnaaaaaaaaaahhhhhh.. .... .... .... .... .. nnnnaaaaaaaaaaahhhhhhhhh.. ...nnnnaaaaaaaaahhhhhh.. ...en dan verplaats je je aandacht van je van je solar plexus naar je hart chakra.. .. en je ademt in via je mond en uit via je mond.. ....dan adem je oneindig veel bescherming in... en oneindig veel geduld.. .... ...en oneindig veel wijsheid.. .....je ademt in via je mond en uit via je mond ....llllllaaaahhhhhhhmmmm.. .... ..llllllaaaaaaaaahhhhhmmm.. ....lllllllaaaaaaaahhhmmmm.. ....en dan verplaats je je aandacht van je hart naar je keel..en je ademt in via je neus en via je mond weer uit.. .....en adem oneindig veel dankbaarheid in.. ..oneindig veel leven.. ..oneindig veel gezondheid...via je neus inademen...via je mond weer uit.. ....ccchhiiiee.. .... ..... ccchhiiiiiiee.. ....cccchhhiiieee..en dan verplaats je je aandacht van je keel naar je derde oog tussen je wenkbrauwen ..en je ademt in via je mond via je neus weer uit en bij elke inademing en uitademing .. .... ....stel je de volgende kwaliteit voor en laat je naar binnen stromen.. .....oneindig veel vreugde.. ..oneindig veel geluk..oneindig veel energie ...adem in via je mond uit via je neus..zzzzzzooo.. ..zzzzzzoooo..zzzzzzzoooo..zzzzzzzzzzzzzooooooooooo..en dan ver-plaats je je aandacht naar je kruin, tevens de laatste..adem in via je mond en uit via je mond..bij elke in en uitademing stel je de volgende kwaliteiten voor...en laat je naar binnen stromen.. ...oneindig veel creatie..oneindig veel succes en oneindig veel schoonheid..wwwwwwoooo.. ..wwwwwoooo.. ....wwwwoooooooo.. ......terwijl de klanken verdwijnen..terwijl je nog iets hoort ga je diep inademen via je neus in en via je mond uit en dat herhaal je nog een keer en in via je neus uit via je mond en laatste keer in via je neus en in via je mond. En dan mag je kijken of je je tenen kan bewegen, of je je handen kan bewegen en of je je kunt verzitten of uitrekken op je stoel zonder dat je je buurman of buurvrouw een por geeft. En dan is het al iets later dus ik denk dat het pauze is en er is gelegenheid tot het stellen van vragen op papier.

PAUZE.

Vraag: Heeft het ook te maken met klank als je plots geen klank meer kan uitbrengen?

Antwoord als je geen klank meer kan uitbrengen, stilte is ook een klank. Dus in feite is het een klank waarin alles zit, net als eigenlijk wit. Waarin ook eigenlijk alle kleuren zitten. Zo ervaar ik het. Het is natuurlijk vervelend als je geen klank meer kan uitbrengen Ik houd eigenlijk steeds meer van de stilte, ik weet niet of u dat ook ervaart. Het is eigenlijk ook een beetje symbolisch als je een week niet kan praten. Alsof het een teken is van je om naar binnen te kijken. Ik heb al eens iemand een sound healing gegeven, die had ook last van de stem. Met praten had ze een bobbeltje in de keel, iets waardoor de stem niet voluit zijn expressie kon geven. Ik zou zo wie zo daar iets mee doen. Er zit iets geblokkeerd daar. Ik had zelfs eens iemand die moest geopereerd worden, had iets in de keel, daar heb ik mee gewerkt en de operatie is niet door gegaan. Je moet nooit verwachtingen hebben zeg ik altijd, ik weet niet of ik er iets mee kan, maar als je regelmatig iets hebt dat je stem uitvalt, dan zou ik er gewoon iets mee willen doen, niet naar een huisarts, maar ik zou er naar kunnen kijken. Net als ik gretig de microfoon pak, word ik ook iets gretig, zeg maar, om te weten wat er mee aan de hand is. Degene die deze vraag geschreven heeft mag na afloop wel even bij me komen.
Ik geloof trouwens niet dat een klacht bij persoon x hetzelfde zegt als een klacht bij persoon y Ik denk dat je dat moet bekijken in relatie tot wie je bent en waar je staat in het leven, het is meer een proces.

Vraag: Waar komen de klankschalen oorspronkelijk vandaan? Hebben jullie het over deze kristallen schalen?

Antwoord: Deze komen uit Amerika.
Zoals wij de Waddeneilanden hebben en de waddeneilanden ook kunnen verdwijnen in de zee, is er ook een eiland geweest dat wij kennen als Atlantis. En deze klankschalen worden ook wel de Atlantis Healings Bowls genoemd. En de overlevering zegt dat men in Atlantis veel healde met klanken. Dus klanken en healing is iets heel ouds. Ik heb zo wie zo het idee dat oude kennis van vroegere tijden in dit tijdperk weer terugkomt.

Vraag: Waarom krijg ik hier hoofdpijn van?

Antwoord: Twee dingen: geluid moet je ook kunnen ontvangen. Dit is heel ander geluid dan je gewend bent. En ze zijn ook hoog gestemd. Het verschil met Tibetaanse klankschalen is dat die veel meer in lagere regionen zitten, dan aard je veel meer. Dit maakt toch dat je meer in de hoogte schiet. Klank kan allerlei dingen met je doen. Wat ik adviseer is in ieder geval goed veel water drinken omdat het iets los maakt, iets resoneert, dan zijn er ook vaak veel afvalstoffen.

Vraag: Bij hoofdpijn, migraine, welke muziek klankschalen kun je voor jezelf toepassen om het op te heffen of een bepaalde cd draaien.

Antwoord: Ik persoonlijk heb een aantal cd's die ik draai als ik wat gespannen ben en wat wil relaxen. Vaak is dat van die new-age muziek. Het zijn vaak van die cd's waarmee je makkelijk in meditatie gaat. En voor degene die de vraag heeft gesteld is het experimenteren wat je zelf lekker vind. En de ene keer is de ander niet.

We willen jullie in ieder geval een helende klankreis mee naar huis geven, daarmee komen een aantal dingen te vervallen. Ik had jullie beloofd de stemvorken te demonstreren. De stemvorken waarmee ik werk zijn geŽnt op een frequentie. Deze worden gebruikt voor healing en ze worden gebruikt om muziek goed mee af te stemmen. Deze zijn gemaakt van een bepaalde legering en worden gebruikt voor healing. Bepaalde instrumenten die raken je. Ik heb een tijdje saxofoon gespeeld, heel slecht maar ik vond het heel leuk. Het raakt je in de kern. Blaasinstrumenten raken me in de kern.
Elke soort muziekinstrument resoneert ergens mee. Als je van muziekinstrumenten afgaat en dan die tuning of die stemvorken gebruikt, dan zie je allemaal van die bolletjes, dat lijkt op de chakra's. En wat je doet is het harmoniseren van je hele systeem. Zowel in je lichaam als buiten je lichaam, dus je aura. En wanneer is het dan uit balans, heel simpel: als je je gestresst voelt, mensen die moeilijk kunnen inslapen, mensen die wakker worden en moeilijk weer kunnen inslapen, mensen met evenwichtsstoornissen, en dan zie je ook dat die stemvorken resoneren met dat gedeelte. Je gebruikt twee stemvorken, en die hou je zowel aan de rechterkant van het oor, en dan omgedraaid. Dus zowel je linker als rechterhersenhelft krijgen die tonen mee. En die tonen zijn zo gemaakt dat het precies een kwint is, dus de harmonie van de c en de d tegelijk. Als je al die dertien stemvorken die ik daar heb gebruikt hebt, dan heb je zeg maar een basis, maar je kunt ook heel specifiek werken. Voor migraine is ook wel iets maar dan werk je heel specifiek op een probleem, heb je een bepaald refrein eigenlijk. Je zou het ook op de piano kunnen spelen, maar dat heeft natuurlijk geen pure frequentie. Dit werkt gewoon dieper, een soort laser straal, zo moet je het eigenlijk zien.
We hebben het al over water gehad, het blijft daarom gewoon in je lichaam doorresoneren. Vooral omdat je het bij je gehoororgaan brengt, zit het heel dicht bij je hersenstam en in je hersenstam zit hersenvocht. Om de vijf uur zeg maar worden de cellen vernieuwd, en daar komt ook die trilling naar binnen en zal daarom die informatie ook worden doorgegeven. Er zitten natuurlijke pulsering in je hersenvocht en dat maakt dat het vaak uit balans raakt met stress en slaapstoornissen en zo. Dan breng je door die resonantie, die pure kwinten, weer in balans. Die informatie wordt vastgehouden.
Als iemand in een ruimte komt en er is iets naars aanwezig dan voel je dat ook, net zoals geluidstrilling waarneembaar is.
Doordat die toon zo zuiver is gaat hij eigenlijk als een laser-beam door je lichaam heen en in ons bindweefsel zitten de emoties die je niet goed verwerkt hebt vast. En door de toon die door je lichaam gaat worden die blokkades los getrild. Dus zo kan die opgeslagen energie, die vastzit, die blokkade, weer gaan stromen.
Het is morgen een bijzondere dag. In de Mayakalender is er een galactische activeringspoort, dan ga je naar een nieuw bewustzijn, dat is een energie die naar deze aarde komt, die ook op aarde was toen Jezus hier op aarde was. Het Christus bewustzijn maakt dat we meer verbond-en zullen zijn. Eenheidsbewustzijn ervaren. Daarom stemmen we daar dus op af om die dag in te luiden en om dit kracht bij te zetten.
Ga maar lekker zitten, voeten op de vloer, de ogen dicht. We ademen heel diep in door de neus, uit door de mond. In door de neus, uit door de mond, in door de neus uit door de mond.

Hierna begint de klankreis.

Verzorging verslag: Tineke Veltman

terug naar boven