Logo St.Wijzer
Terug naar de verslagen

 

VERSLAG VAN DE LEZING VAN

Winny en Kees van de Velden

22 September 2004

ENGELEN VAN DE ZEE

Goedenavond, vanavond zijn we voor het eerst een stap technisch vooruit en werken we met de digitale projectie. Te zien is een foto van mij (Winny), verkleed als kikvorsvrouw. Zoiets doe je als je verleid wordt en zelf niet weet wat je overkomt. Het begon allemaal op het moment, dat wij al bezig waren om in de dolfijnenconnectie te raken, zonder dat zelf echt bewust te merken. Wij werden getipt om eens naar Ierland te gaan en daar te gaan kijken naar een heel bijzondere dolfijn, die daar al jarenlang in de Dingle Bay woont (Zuidwestkust van Ierland). Het was oorspronkelijk de bedoeling, dat wij een rondtoer door Ierland zouden maken, maar dat is uiteindelijk allemaal heel anders gelopen. Op het moment dat wij er eenmaal waren, zijn wij er dus ook nooit meer weggekomen en zijn er vervolgens drie weken blijven hangen. De dolfijn, het is een mannelijke dolfijn, woont er in die baai eigenlijk tussen de mensen. Het verhaal gaat, dat hij achtergebleven is, nadat zijn vrouwtje in de baai is overleden en hij in dat gebied is blijven wonen om haar niet teveel te moeten missen. Dolfijnen zij heel erg hecht in hun verbindingen en liefdesconnecties, die zij maken. Iedere avond hebben wij dus op een vast plekje naar hem zitten kijken hoe hij speelde en meezwom met de vissersboten. Het was toen ook mogelijk om een keer met hem het water in te gaan en dat wilden wij zeker een keer proberen, omdat wij dat nog nooit hadden meegemaakt. Het water is daar ontzettend koud, dus je kon, ondanks de hele uitrusting, eigenlijk maar heel kort het water in. Wat ons overkwam is te zien op deze foto, waar deze geweldige 'man', het is echt een enorm grote dolfijn, in volle overgave onder Kees en mij ging liggen. Pas later werd ons eigenlijk bewust, wat er met ons op dat moment gebeurde. Hij heeft ons inderdaad verleid om gek te worden op dolfijnen. Wat we vooral na drie weken heel goed wisten, dat was, dat dolfijnen een geweldig helend potentieel hebben. Ikzelf heb toen uit humor tegen Kees gezegd, dat wij de praktijk wel kunnen sluiten, als we iedereen daar mee naartoe nemen. Na drie weken bij de dolfijn zijn er geen problemen meer en is iedereen beter. Toen wist ik nog niet, wat achter deze humoristische opmerking allemaal weg zou komen. Dit was voor ons het begin van onze verliefdheid. Wij hebben ook altijd het gevoel gehad, dat deze dolfijn ons de weg gewezen heeft naar waar we nu mee bezig zijn en daarvoor zijn wij hem ontzettend dankbaar.
Op dit moment bestaan wij eigenlijk uit twee helften. Aan de ene kant zijn wij heel erg bezig met de dolfijnen, maar aan de andere kant hebben wij natuurlijk ook nog ons werk. Meer informatie daarover is o.a. te vinden in de foldertjes (Stichting Seraphim - Oceaan van Liefde & Aldlan Fysiotherapie en Vibrational Healing), maar Kees zal daar nu ook nog even iets over vertellen. Wat ik nog een beetje meer naar voren wil halen is, dat wij eigenlijk met alles verbonden zijn. Als je naar dit teken kijkt, de 'Lemniscaat' (symbool voor oneindigheid; omgevallen acht), dan is er geen begin en geen einde. Ik zou jullie nu willen vragen, om ook even contact te maken met de buurvrouw / -man en elkaar een hand te geven. Dit als een symbool, dat je hier in dolfijnenergie terechtkomt, want dolfijnen zijn altijd erg close met elkaar. Als je met je lijf bezig bent en probeert vanuit de basis te werken is het altijd eerst belangrijk om met beide voeten op de grond contact te maken met moeder aarde. De connectie die je maakt met de fysiotherapie en de vibrational healing is het energetische verhaal, doordat je contact maakt met elkaar. Sluit nu allemaal even je ogen en probeer de energie die je voelt naar beide kanten weg te laten vloeien en sta open voor de energie die je van de ander binnen kunt krijgen. Probeer het niet bij je te houden, maar probeer het te laten rondgaan en voel de verbondenheid, die wij op deze avond proberen te creëren. Uit die verbondenheid kunnen wij kracht en energie halen, die ons in het dagelijkse leven verder kan helpen. Wees daar dankbaar voor en probeer nu weer een beetje bij jezelf terug te komen. Het gaat dus in onze praktijk uiteindelijk allemaal om energie en daar proberen wij ook door middel van de dolfijnen vorm aan te geven.

Op de volgende dia is Tenerife te zien, waar wij de dolfijnen hebben gevonden. In dit gebied wonen verschillende soorten dolfijnen en walvissen. Het bijzondere daarbij is, dat zij niet migreren en ook niet wegtrekken om hun jongen te krijgen. Het is een heel apart stukje van de planeet, een heel voedingrijk gebied, maar er is waarschijnlijk meer aan de hand. Vandaar dat ik nu even op de legende van 'Atlantis' kom. Tenerife is een bijzonder eiland met een vulkaan. De top is 3740 meter hoog en daarmee is het de hoogste berg van Spanje. Er wordt gezegd, dat het een overgebleven top is van het vergane Atlantis. Onder de straat van Gibraltar zou het begin zijn van waar Atlantis ooit gezonken is. Dus ook de Azoren, Madeira, de Canarische en de Kaap Verdische eilanden zouden overgebleven toppen van Atlantis zijn. Voor mij zit daar een soort verklaring onder, waarom de dolfijnen daar dus blijven en niet wegtrekken. Als je veel bij deze dolfijnen bent, lijkt het alsof je met ze kunt praten. Je gaat een taal spreken, die gelijk is, zal ik maar zeggen. Helemaal in het begin hebben mij de dolfijnen geprobeerd duidelijk te maken, dat zij met een bepaalde opdracht specifiek in dit gebied blijven. Zij proberen de middelste kern van de planeet in een bepaalde energie te houden. Zij geven aan, dat als zij die energie niet vast zouden houden, de neiging bestaat, dat de planeet uit zijn energetische verhaal kan vliegen. Volgens mij zijn zij dus ook heel hard bezig voor ons, om de planeet in zijn power te houden.
Al heel lang geleden heeft Jacinto Verdaguer daar een mooie spreuk over geschreven: 'Haar rijzige paleizen bewoond door dolfijnen, haar weiden en tuinen bekleed met zeewier'. Dat is eigenlijk wat er in de oceaan zou gebeuren voor ons, waar wij verder zelf helemaal niets aan hoeven te doen.
Verder is er een beeld te zien van de vulkaan 'El Teide' op Tenerife in de sneeuw. Het is heel bijzonder als je je voorstelt, dat je op hetzelfde moment, zeg maar rond oud en nieuw, gewoon nog in het water ligt. Dat kan, want de temperatuur van het zeewater is dan nog altijd 20 tot 21 graden. En als je met je auto omhoog rijdt, rijdt je tussen de ijskristallen, die naar beneden komen, dus dat is een heel apart energetisch verhaal. Tenerife is een vulkanisch eiland, wat goed te zien is aan het gebergte en gesteente. En dan wordt het eiland ook nog het eiland van de eeuwige lente genoemd. Dat betekent, dat de bloemen daar het hele jaar doorbloeien. Het is klimatologisch duidelijk anders dan het Spaanse vaste land, daar wordt het zomers echt bloedheet. Tenerife is een heel gelijkmatig eiland met temperaturen die maar een klein beetje variëren van winter naar zomer, maar nooit extreem zijn. Het ligt in de Atlantische oceaan (vandaar ook Atlantis) en die invloed maakt, dat het het hele jaar heel mild blijft, er heerst een vriendelijk, warm klimaat.
Als we straks naar de film gaan kijken, komen wij vanzelf in het goede gevoel terecht met de muziek 'When you wish upon a star …'. Wij hebben door de jaren heen ontdekt dat de connectie maken met je diepste wens ook de communicatie naar de dolfijnen vergemakkelijkt. Als je echt naar je hart gaat en je komt in je eigen verlangen terecht, dan is eigenlijk alles mogelijk. Als je de connectie kunt maken met je diepste verlangen in dit leven, dan open je je hart. Je bent eigenlijk als een klein kind en dat werkt bij dolfijnen uitstekend. Straks in de film proberen wij jullie ook in dit gevoel te brengen.
De volgende dingen zijn voor je werkzaam en kunnen voor je werken als je die connectie krijgt. Het verandert je, het voegt iets toe, het opent kanalen in je, waar je nog geen weet van had. Het geeft ruimte en brengt ook een groot gevoel van liefde en ontroering teweeg.
- We geven aan het leven zoals het leven aan ons geeft.
- Erkenning van de kracht van intentie; een voorbeeld: 'vandaag voel ik me goed' - Vertrouwen en verantwoordelijkheid zijn onlosmakelijk verbonden met het verwerkelijken van dromen.
- Samenwerking is essentieel om wonderen te zien ontstaan
- Creativiteit en schoonheid voeden onze ziel.
- Onbegrensd denken is fundamenteel.
- Je passie leven, is van vitaal belang.
- Blijdschap en humor openen ons hart voor groei.
- Het is belangrijk ons te herinneren aan de liefde.
En dan is nu het moment gekomen om te gaan varen met onze boot 'Delight' en naar onze vrienden toe te gaan. Stel je dus voor, dat je nu allemaal op de kade staat en instapt bij ons. Er volgt een film over zwemmen met dolfijnen en opnames van zwemmende dolfijnen en hun geluidssignalen met o.a. de muziek 'When you wish upon a star, makes no difference who you are, anything your heart desires, will come to you. If your heart is in your dream, no request is too extreme, when you wish upon a star, as dreamers do. Fate is kind, she brings to those to love, the sweet fulfillment of their secret longing. Like a bolt out of the blue, fate steps in and sees you through, when you wish upon a star, your dreams come true.'
Ik hoop, dat jullie een gevoel hebben gekregen hoe het is om bij de dolfijnen en walvissen te zijn. Door de jaren heen en door het contact met de dolfijnen zijn er affirmatiekaarten ontstaan. Zij willen ons namelijk graag assisteren en tot steun zijn bij al die versnellingen, die plaatsvinden op onze planeet, in onze eigen lijf en omgeving en alle spanningen, die dat met zich meebrengt. Verder zijn er in aanwezigheid van de dolfijnen 'essences' ontstaan, die zich blijven vernieuwen, want alles is in beweging in ons systeem en op het energievlak. Zij helpen ons de veranderingen makkelijker te kunnen dragen. Meer informatie over de affirmaties en de essences is te vinden in de folders en op Internet. Als je met ons mee geweest bent, kun je aan het eind je eigen ervaring bij ons bestellen. Dan maken wij een speciale film van die periode, als aandenken en om de ervaring te kunnen delen met mensen, die er niet bij waren. Uit de praktijk weet ik, dat het blijkbaar ook heel goed werkt gewoon op beeld. Er is ook een meer algemene film beschikbaar, waar je lekker voor kunt gaan zitten, als je even iets nodig hebt om weer in je eigen centrum terug te komen.
Om te beginnen stap ik even op de stoel van een astroloog. Wij bevinden ons vandaag - 22.09. - in een seizoenomslag, het is de herfst - equinox (begin). Wij worden geattendeerd op het brengen van meer schoonheid in de wereld. Neem dus de dolfijnen ook als zodanig mee naar huis, als een connectie met de schoonheid van onze planeet. Vrede en harmonie zijn de doelen op dit moment en dat lijkt mij planetair ook heel erg nodig. Wij zijn gebaat om beter en intenser te luisteren naar onze eigen innerlijke stem en te kijken wat dat voor ons persoonlijk kan betekenen en wat wij voor onze omgeving daarin kunnen betekenen.
Dan gaan wij nu weer verder waar we gebleven waren. Wij zijn er achtergekomen, dat ook water een belangrijke geleider is van trilling en energie. Doordat wij zoveel in het water liggen is dat ook voor ons meer gaan leven. Drie jaar geleden werden wij geattendeerd op dit boek 'De boodschap van water' van een Japanse onderzoeker (Masaru Emoto) die opdracht kreeg om de staat van het water op onze planeet te gaan onderzoeken. Hij is dus overal ter wereld watermonsters gaan nemen. Per toeval heeft hij gaandeweg van dat proces ontdekt, dat water reageert op informatie en heeft zich daar vervolgens verder in verdiept. Dankzij deze man is het heel goed duidelijk te maken, dat alles energie is en informatie transporteert, dus zo ook de dingen die je denkt en voelt in je hart. Dat zijn heel belangrijke dingen, dat wordt ook steeds duidelijker. Citaat uit het boek: 'Woorden en gedachten zijn trillingen in de natuur, daarom ontstaat door mooie woorden en mooie gedachten mooie natuur. Lelijke gedachten en lelijke woorden creëren lelijke natuur. Dit is de basis van de natuur.' Hij heeft op een dag tijdens zijn werk in het laboratorium ontdekt, dat de waterkristallen van vorm veranderen op het moment dat er muziek aanstaat. Vervolgens is hij daarmee verder gaan experimenteren. Hij is gaan kijken wat het water voor een vorm wil aannemen als je op een watermonster klassieke muziek of heavy metal loslaat.

Op de foto's is duidelijk een verandering van structuur te zien. Dat zet je dus aan het denken, want onze planeet bestaat voor ca. 72% uit water. Planetair worden wij ook steeds voorzien van informatie, die reist door water. Vervolgens kun jij je realiseren, dat mits er zoveel procent van jezelf bestaat uit water, dus ook jou wezen en het water in jou, reageert op de gedachtepotentie en gevoelsstroom. En wat gebeurt er dan in je lijf? Het is heel interessant om daar eens over na te denken. Dat kregen wij dus zijdelings op het pad met de dolfijnen een beetje mee, dat er veel meer aan de hand is dan wat je met je verstand kunt zien en met je handen kunt aanraken.
Dan heb ik nog een ander voorbeeld. Bij de ene afbeelding zeggen wij 'lelijk' en bij de andere spreken wij in woorden uit 'dank je wel'. Zie wat er met de structuur van het water gebeurt en dat is dus ook een deel in jou, wat er plaatsvindt. Dus hoe belangrijk is het hoe we ons uiten over onszelf, onze omstandigheden proberen te creëren met een bewustzijn erbij. Het kan heel prettig zijn als je daar bewust van wordt.
Bij het volgende plaatje heeft de Japanse arts een foto van dolfijnen genomen, heeft daar een nacht een watermonster bovenop gezet en de volgende ochtend had hij een kristal. Daaronder staat de volgende tekst: 'Dolphins are well known for their healing power in terms of nobility and nobleness this became the most highly acclaimed crystal. It is really true, you are amazing all of you.' Dat is de boodschap van de dolfijnen, die hij hier uithaalde. Wij zijn allemaal net die kwaliteit van een dolfijn, als wij het maar willen herkennen. Ik denk, dat het zo is, als wij er maar in willen geloven, dan worden wij allemaal licht.
Nu willen wij jullie meenemen naar je eigen persoonlijke dolfijn. Als jullie zin hebben, ga dan met Kees en mij mee. Voordat de muziek begint zou ik jullie willen vragen, om nog een blik te werpen op de dolfijnen, zodat we het gevoel mee kunnen nemen hoe het is om een dolfijn te ontmoeten. We sluiten onze ogen en proberen bij onszelf terecht te komen en ons te openen voor een eigen contact, communicatie, ontmoeting, ervaring met de dolfijn, die voor jou bestemd is. Muziek: 'Sluit je ogen en stel je voor, dat jij nu in de boot zit, die spontaan omringd wordt door de engelen van de zee, de dolfijnen, de walvissen. Adem rustig in door de neus en adem uit door de mond. Zie jezelf in alle rust zitten in het licht van deze heerlijke energie. Zie, hoe je volledig ontspant en ontvankelijk wordt voor de ontmoeting. Weet, dat ze er zijn, omdat ze zijn aangetrokken door jouw liefde en je verlangen. Je zult echt verbaasd zijn over de energie die je kunt ontvangen uit het contact met de engelen van de zee. Adem diep in en weet, dat ze je al omringen, omdat ze dat doen. Zie ze langzaam naderen, laat de engelen van de zee de spinnenwebben van je verwarde denken ophelderen. Aanvaardt hun geschenken van energie, kracht, liefde, vrede en vreugde. Als je je alleen voelt, voel je dan geborgen in harmonie en voel hun nabijheid. Sta jezelf toe de oerklank van onze planeet te voelen die zij uitzenden. Dit zal gebeuren wanneer je de liefde en kameraadschap van de dieren om je heen gaat voelen. Als er vandaag iets vervelends is gebeurt, laat hun vreugde de verwonding of teleurstelling meenemen. Je zult versteld staan van de mentaliteitsverandering, die zij teweeg kunnen brengen. Geloof en laat het gevoel van harmonie en tederheid over je heenkomen, je zult erdoor worden omarmd. Je weet, dat je nu in het water kunt glijden, dat jouw moment gekomen is om samen te komen. Langzaam komt jouw engel van de zee naar je toe, je bent volledig ontspannen en deint op het ritme van de zee. Je stelt je open, je hart opent zich volledig en je bent. Geniet. Dit samenzijn opent communicatielijnen zonder woorden. Misschien ontvang je een boodschap. Ontvang, deel. Je voelt je vervuld van serene vrede en liefde. De aanwezigheid van jou en ook van de zee omringt je en hult je in een tedere, beschermende mantel van liefde. Je bent blij en geniet. Langzaam voel je jouw engel wegzweven. Je voelt je weer deinen op het ritme van de zee, het zonlicht streelt je huid, je voelt de oerklank van de planeet door je heenstromen. Hou de boodschap vast en met krachtige slagen zwem je terug naar de boot, je voelt je als nieuw, herboren, geïnspireerd. Je komt weer aan boord en geniet na.' Kom dan rustig weer terug in deze zaal en neem de boodschap van de dolfijnen mee als je hier weggaat.
Nu gaan wij een stap verder en Kees vertelt over de werkelijk fysische veranderingen, die plaats kunnen vinden als je bij dolfijnen bent. Dolfijnen werken met 'sonar', voor hen een essentieel onderdeel van hun bestaan. Zij zoeken er prooi mee op, vangen signalen op van hun natuurlijke vijanden en communiceren met elkaar. Een Amerikaanse onderzoeker heeft onderzoek gedaan naar het effect van sonarsignalen op het menselijke lichaam. En dan gaat het vooral om de signalen van dolfijnen in de vrije natuur. Het blijkt, dat dolfijnen in het wild andere signalen uitzenden dan dolfijnen in een dolfinarium. Op EEG's was te zien, dat het effect van een sonarsignaal van een dolfijn veel sterker en intenser werkt dan het sonarsignaal dat wij kunstmatig kunnen opwekken. Wat daar precies de reden voor is, weet hij nog niet, hij heeft wel een aantal suggesties gedaan. Het kan zijn, dat de vorm van de trilling die in natuurlijke vorm wordt opgewekt heel anders is dan in de mechanische vorm. Als iemand zingt of het komt uit een speaker vallen stukken van de reikwijdte van de trilling weg. Waar hij graag nog meer over zou willen weten, maar wat hij nog niet kan staven met feiten, is dat door de goede geleiding van water de uitgezonden signalen van de dolfijnen op celniveau een verandering kunnen bewerkstelligen. Het kan zijn, dat je gaat trillen als een dolfijn en daardoor ook de vreugde, de opgewektheid, de lichtheid van een dolfijn, niet alleen doordat je hem ziet zwemmen, gaat overnemen. Het blijkt dat mensen die met ons mee zijn geweest, dat ook zo hebben ervaren. Het zijn allemaal nog voorzichtige conclusies, mensen ervaren het, maar de exacte reden daarvoor is nog niet bekend.
Winny vertelt verder over een van de belangrijkste dingen, die ontstaan zijn in het traject naar het werken met dolfijnen. Het blijkt, dat de gebeurtenissen op de oceaan, die wij meemaken met dieren, terugkomen via bijzondere wegen, soms een jaar later. In dit geval via een Spaans medium die bij ons te gast was en tot onze verbazing connectie kreeg met een dolfijn, die wij 1,5 jaar daarvoor hadden gered uit een zeer benarde positie. Er drijft namelijk heel veel plastic in de oceaan en daar zijn wij met z'n allen de oorzaak van. Een dolfijn zwemt daar soms gewoon in. Hij heeft een blaasgat en het is bekend, dat hij maximaal acht minuten zonder zuurstof kan. Wij zagen toen op zee een dolfijn rechtop in het water worstelen met een grote, blauwe plasticzak over zijn hoofd. Hij was absoluut in paniek, maar ondanks de meest extreme bewegingen lukte het hem niet om die zak te verwijderen. Toevallig waren wij in de buurt. Hij was best wel bang, hij hoorde de boot komen, maar kon ons niet zien. Omdat hij zich blijkbaar ineens realiseerde, dat wij kwamen helpen, waren wij in staat om die zak te verwijderen. Heel vrolijk zwom hij vervolgens weg en daarna hebben wij er nooit meer iets over gehoord. Totdat het Spaanse medium tijdens een paella-avond ineens contact kreeg met die dolfijn. Zij kende het hele verhaal niet, maar kon tot op de millimeter beschrijven, wat er die middag gebeurd is, tot zelfs de kleur van de plasticzak.Wij waren helemaal onder de indruk en de dolfijn deelde ons mee, dat wij niet moeten vergeten, waar wij zijn, waar wij komen en gaan, aan iedereen te melden, dat het heerlijk is om bij dolfijnen te zijn. Dat wij hen helpen, door daar te willen zijn en door actief de zee te helpen schoner te worden voor de dieren. Jullie zagen in de film een schildpad die verstrikt zat in visdraad, wat heel frequent gebeurt. Er was ook in beeld, dat wij hulp kregen van iemand uit de haven. De schildpad werd overgevlogen naar een kliniek op Gran Canaria en daar werden de vishaken die hij had ingeslikt, operatief verwijderd. Wij zijn blij, dat onze liefde voor de dolfijnen en ons verlangen om bij ze te zijn de motor is, om ook daar heel erg actief in te zijn. Dagelijks gaan er kilos vuil aan boord bij ons mee terug vanuit de oceaan, onder het motto: iedere zak is er één.Omdat het niet allemaal rozengeur en maneschijn is wil ik toch ook nog iets vertellen over de NAVO - oefeningen in de buurt van de Canarische eilanden twee jaar terug. Daar wordt dus ook onder water met sonar gewerkt met het gevolg, dat binnen een week tijd vijftien dolfijnen en walvissen met opgeblazen hersenpannen op Tenerife werden aangespoeld. In Amerika is er toen eindelijk na heel veel actie een wet aangenomen, dat het niet meer op deze wijze en in deze mate mag. En toch is er dit jaar weer een oefening geweest, waarvan weer heel wat dieren het slachtoffer zijn geworden. Heel pijnlijk en het is dus voor ons ook een hoofdopdracht om daarover te praten met mensen, want dit moet anders kunnen. Dit hele traject heeft ons leven dramatisch veranderd. Zoals je weet is dat wel eens meer zo in het leven. Als je b.v. het spirituele pad opgaat, op het ene moment zit je erop en dan kom je er blijkbaar ook niet meer vanaf. Dan is het net of dingen doorgaan en open komen, dat je meer 'connect' en van het een komt het ander. Zo is het dus met ons en de dolfijnen gegaan. Wij zijn er door een aantal gebeurtenissen in terecht gekomen. Daarbij hebben wij ook keuzes moeten maken en het heeft ook financieel consequenties gehad. Ik wil graag ook nog een woord van dank uitspreken tegen een vrouw in de zaal in het bijzonder, die ons vanaf het begin heeft gesteund om deze droom te verwerkelijken en dat niet bij woorden laat, maar ook in daden heeft vertaald. Dat heeft ons iedere keer weer, op een cruciaal moment, een stap verder geholpen. Ik wil haar graag even in het zonnetje zetten, Inky, heel hartelijk bedankt. Nu gaan wij verder met de endorfine. Er is een prachtig boek, geschreven door William Bloom, 'De positieve kracht van endorfine'. Kort samengevat zijn endorfine gelukshormonen. Het hormoon, dat wij spontaan in ons lijf maken als wij blij zijn. Als endorfine kan stromen, verhoogd het ook je immuunsysteem. Wij weten inmiddels, dat bij het zien van dolfijnen eigenlijk bij ons allemaal het hart opengaat en de endorfine gaan racen. Inmiddels is het boek dus ook vertaald in het Nederlands. Opvallend is, dat het cover van het boek heel erg lijkt op een foto die wij van de zomer hebben genomen bij de dolfijnen. Wij denken altijd, dat wij niet alles weten, maar op dit niveau weten wij blijkbaar alles al. Er is al zoveel dat klopt en waar je veel mee kunt, als je daarvoor openstaat. 'En…dorphins' of 'En…dolphins', het maakt eigenlijk niet uit. Ze stromen en gieren door je lijf als je blij bent en dat kun je op allerlei manieren bereiken. De dolfijnen doen daar ook erg hun best voor, om dat aan ons mee te geven. Dat kun je zien aan de mensen, die met ons mee zijn geweest, allemaal met een 'big smile'. Dat is het 'Delight' - gevoel voor ons.
Aan het einde nog een plaatje van een 'dolfijnen - PowerPoint', een graancirkel, die in het Engelse Somerset is ontstaan. Wij willen graag eindigen met muziek en het gevoel, dat deze 'PowerPoint' ons meegeeft. Wij hopen, dat jullie genoten hebben van deze korte trip naar de dolfijnen, dat jullie er voor jezelf iets uit meenemen, dat het in je hart zal natrillen en tot steun zal zijn bij alles wat je de komende dagen weer voor de boeg hebt.
Dick verteld nog, dat de graancirkel van Somerset een enorm groot gebied bestrijkt. Een studie heeft uitgewezen, dat als je zelf een dergelijke graancirkel zou willen maken, heb je 10 mensen overdag drie weken lang nodig. Terwijl deze graancirkel al 25 jaar elk jaar weer opnieuw in één nacht ontstaat. Er mankeert nooit iets aan, ze zijn altijd volmaakt. De halmen zijn ook niet geknakt, maar liggen heel zachtjes neer. Probeer dat maar in het donker te doen. Dat is toch ook de fascinatie, dat er zoveel meer is tussen hemel en aarde dan wij weten. Somerset zelf is energetisch een heel sterk gebied.

Vraag: Wat kreeg je door voor het aanschaffen van de boot?
Antwoord Winny: Korte tijd na ons eerste verblijf bij de dolfijnen in Ierland gingen wij naar Canada en wilden daar proberen een connectie met de walvissen te maken. Wij kregen contact met een bioloog die ons wel mee wilde nemen in zijn Zodiac. Voor Canadese begrippen was het die dag heel mooi weer met een platte zee. Hij heeft ons naar de grote walvissen gevaren, o.a. de 'humpback whales', die daar op hun rug lagen te zonnebaden. Wat ik toen direct doorkreeg was dat dit het type boot is, waar deze dieren van houden. Het is zacht materiaal, dus je kunt ze er eigenlijk niet mee raken. Ook omdat je er heel goed mee kunt manoeuvreren en vrijwel direct stil komt te liggen.
Op dat moment wist ik, dat dit de weg is, die wij moeten gaan.
Vervolgens kwamen wij weer op advies op Tenerife terecht, waarvan iemand zei, dat daar de plek is waar wij moeten zijn, als wij inderdaad mensen uit de praktijk willen 'verhuizen' om ze snel beter te maken. Wij gingen dus naar Tenerife om te gaan kijken. Vrij snel kreeg ik connectie en hoorde ik de dolfijnen zeggen: 'You have to show up for the occasion. Als je ons ontmoeten wil, dan moet jij wel een beweging maken. Wij kunnen niet naar jou toe komen op het land, dus zorg dat je er komt. Zorg dat je bij ons komt, dan kunnen wij kijken of we iets met elkaar kunnen.' Het viel in eerste instantie niet mee om op het waterrijke eiland iemand te vinden, die ons naar de dolfijnen wilde brengen. Uiteindelijk was er toch een Spanjaard, eveneens met een Zodiac, die ons mee wilde nemen. Het was weer een hele windstille dag en wij zetten koers richting La Gomera. Op een gegeven moment ging hij vaart minderen, voer drie hele grote cirkels en ineens waren er allemaal dolfijnen. Je weet niet wat je overkomt, alles springt open wat je in je hart hebt. Toen ben ik gaan zingen, waarop de dolfijnen vreselijk enthousiast reageerden. Dit bijzondere moment was voor ons het moment van het weten, dat hier onze plek lag. Daarna is het allemaal zo ontzettend snel gegaan, dat onze benen het bijna niet konden dragen. Blijkbaar ligt hier onze weg, die gaan wij met vreugde, want het is een groot geschenk. De allereerste boodschappen van de dolfijnen waren, dat dit was wat zij wilden, een kleine boot; intimiteit; zij kiezen, of zij ontmoetingen aan willen gaan, zij worden niet gedwongen. Toen hadden wij dus besloten, dat er een boot moest komen. Maar het was ook duidelijk, dat wij het financieel niet zouden kunnen redden. Toen kwam er iemand op ons pad, wat zich overigens ook veel herhaald bij het 'connecten' met dolfijnen. Je gaat de verbintenis aan, je gooit je ook financieel in de strijd en dan is er iemand, die je wil helpen. Tenminste dat dachten wij. Dus wij sluiten de koop, waarbij ons dus iemand zou ondersteunen. De dag daarna was die persoon van de aardbodem verdwenen. Een tijd later kregen wij om een heel andere reden van een stichting een bedrag uitgekeerd, die op de cent precies overeenkwam met het nog ontbrekende deel. Maar een tekort was er natuurlijk toch. Toen kwam Inky in beeld, die ons wilde helpen, zodat wij de start hebben kunnen maken. En eigenlijk gaat het verhaal van dit soort wondertjes steeds door. Iedere keer worden wij weer geholpen en gaat het gewoon verder, wat heel bijzonder is.

Vraag: Regelen jullie georganiseerde reizen?
Antwoord Winny: Dat doen wij niet. Je gaat met ons mee aan boord en regelt je reis verder zelf volgens je eigen wensen en budget. Het programma van die week ontstaat spontaan ter plekke. Als je wilt komen, neem dan graag van tevoren even contact met ons op.

Vraag: Hoe vaak ga je mee aan boord in zo'n week?
Antwoord Winny: Je mag één keer mee en als je daarna behoefte hebt om vaker te gaan, dan wordt dat ter plekke georganiseerd. Want ieder mens heeft ook zijn eigen reactie op zo'n ontmoeting. De ervaring heeft geleerd, dat het op deze manier het beste werkt. Het ontstaat spontaan ter plekke.

Vraag: Zou iemand, die met jullie mee geweest is, iets over zijn ervaring willen vertellen?
Antwoord Dick: Ik ben samen met mijn vrouw in mei jl. een week naar Tenerife geweest. Een half jaar van tevoren had ik de reis al in mijn gedachten gepland en er is ook al contact geweest met Winny en Kees. Het gekke was, als ik onder de douche stond, dan was ik al met de dolfijnen bezig. Op de een of andere manier komt er al een soort contact op gang op het moment, dat je het besluit hebt genomen.
Opmerking uit de zaal: 'Eerst water, de dolfijn later'.
Dick: Natuurlijk vinden dat soort ontmoetingen en ontwikkelingen in jezelf ook plaats op het moment, waarop je er klaar voor bent. Ik kwam na een drukke periode op Tenerife, waar het drie dagen ontzettend gestormd had, heel ongewoon voor de maand mei. Dus ik vroeg mij af wat dat te betekenen heeft. Gelukkig was het die dag dat we uitvoeren weer rustig . Het wonderlijke was, je zit op de boot, ziet even helemaal niets op de grote zee en op een gegeven moment zijn ze er gewoon. Wat ik heel bijzonder vond, dat de dolfijnen je de weg wijzen. Toen ontstond samen met de muziek, het zingen en de belletjes een heel aparte sfeer. De dieren gingen naar een plek in de toen nog ruwe zee, waar het water heel vlak was.
Vervolgens gingen ze daar in een ronde cirkel liggen wat blijkbaar hun manier is om je uit te nodigen. Opvallend was, dat er toen verder helemaal geen boten meer te zien waren, terwijl het best een toeristisch gebied is. Kennelijk weten de dieren dat en brengen je daar dus heen. Best spannend was het moment dat we de zee ingingen. Je hebt dan toch een minder goed overzicht dan op de boot. Wij zwommen naar de eerste dieren toe, een stuk of 4 á 5 lagen daar in een kring. Op een gegeven moment doken ze en gingen prachtig onder ons zwemmen, ook een moeder met een kleintje. En 'floep' kwam er zo een dolfijn ineens erdoor heen, heel apart. Weer terug aan boord moest ik echt even bijkomen. In de film kon je zien, dat ik naar een bepaalde dolfijn toe zou gaan. Vlak voordat wij daar zijn, draait hij zich ineens met een snelle beweging om en poept mij zowat volledig onder. Helemaal verbouwereerd kon ik het gelukkig nog een beetje ontwijken en ben toen snel de boot ingegaan. Toen heb ik het geweten, want toen begon bij mij alles te stromen. Ik moest spugen, kreeg krampen en ben daarna heel veel naar de WC geweest. Ik werd helemaal schoongemaakt en voelde me daarna veel lichter. Het effect ging nog maanden door. Later, tijdens een lezing, voelde ik heel duidelijk de aanwezigheid van de dolfijnen. En als ik nu naar de film kijk, is dat gevoel ook onmiddellijk weer terug.
Winny: Het is heel apart, iedereen krijgt zijn eigen unieke moment en neemt zijn eigen ervaring mee. Dat kunnen wij niet regelen, het ontstaat.
Het zet ons aan het denken, dat wij op zo'n moment in een cirkel niet meer te zien zijn. Zou het dan zo zijn, dat de dolfijnen ons spontaan meenemen naar de volgende dimensie? Wij weten eigenlijk wel zeker, dat het zo is. Dat maakt de ervaring nog bijzonderder. Het is een niveau, waarvan we weten dat we daarmee kunnen 'connecten'. Daar brengen ons de dolfijnen dus steeds naartoe onder het motto: zo kan het dus ook. Van iedereen horen wij, dat de cirkel om de boot zo fascinerend is.

Vraag: Hoe zit het met de dolfijnen, de Amerikanen en de mijnen?
Antwoord Winny: Dolfijnen worden getraind om mijnen op te sporen. Ongeveer een jaar geleden werden er twee dolfijnen ingezet in een haven bij Irak. Zij hadden ze nog niet uitgezet of de dolfijnen waren verdwenen. Zij hebben dus de kans gegrepen en zich uit het keurslijf van de Amerikanen bevrijd. Vervolgens werden zij dus ook nooit meer teruggezien. Je kunt wel proberen ze te trainen, maar je kunt het niet afdwingen. En dat is maar goed ook. Iedereen bedankt voor de genoeglijke avond!

Verzorging verslag: Brit Janssen

terug naar boven